Prekyboje pasirodys visiškai naujos kartos odiniai daiktai, kokių dar nesame matę: nei sintetiniai, nei tikri, o pati technologija - įslaptinta (Video)  (10)

Kokybiškus odinius daiktus malonu liesti, jie ilgai tarnauja ir puikiai atrodo. Dirbtinė oda nėra toks malonus dalykas, o ir toli gražu nėra ekologiška. Išeitis? Mokslininkai kuria tikrų tikriausią odą, kuriai pagaminti nereikės jokių gyvūnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Odiniai dirbiniai žmones lydi jau šimtus tūkstančių metų. Seniausias rastas odinis dirbinys - 5,5 tūkstančių  metų senumo sandalas, aptiktas Armėnijoje. Mokslininkai yra aptikę ir dar gerokai senesnių piešinių, kuriuose vaizduojami kiti odiniai dirbiniai. Visgi, odos verslas niekada nebuvo švarus ir malonus užsiėmimas.

Aišku, visų pirma odą reikia nudirti, tačiau tai ne blogiausia dalis. Vėliau oda senovėje buvo mirkoma šlapime ir kalkėse, tada buvo daužoma šunų išmatomis ir apdorojama kitais chemikalais. XVIII amžiuje odininkai kėlė tokią smarvę, kad buvo išvaryti ir iš taip nešvaraus Londono. Ir dabar odos pramonė yra gana nemalonus dalykas, susilaukiantis didelio gyvūnų mylėtojų dėmesio. Ne visos gyvūnų auginimo sąlygos yra tinkamos ir ne visi odos apdirbimo būdai yra nekenksmingi aplinkai. Mokslininkai dabar genų inžinerijos pagalba ruošiasi bent vieną iš šių problemų išspręsti.

Kaip jums tikra oda, kuriai pagaminti nereikalingas joks gyvūnas? „Modern Meadow“ - amerikiečių firma, kuri toliausiai pasistūmėjo odos auginimo technologijoje. Naujoji medžiaga ne tik atrodo kaip tikra oda, bet yra už ją keliose srityse ir geresnė. Ji gaminama įprastais lygiais lapais - su stačiakampe medžiaga lengviau dirbti. Joje nėra jokių defektų, o ir storis bei tekstūra yra lengvai kontroliuojami. Aišku, ir tai, kad odiniams dirbiniams pagaminti nereikia žudyti gyvūnų daugeliui nuskambės kaip privalumas. Bet kodėl sakome, kad „Modern Meadow“ odą augina?

Kaip atrodo odos auginimas su genetiškai modifikuotomis mielėmis?

Procese naudojamos genetiškai modifikuotos mielės. Jos gamina baltymą, kuris yra absoliučiai identiškas galvijų kalogenui, kuris, aišku, sudaro odą. Kalogenas odai suteikia minkštumo, tvirtumo ir lankstumo. Nors „Modern Meadow“ gamybos paslapčių neišduoda, įmonei kažkaip pavyko priversti mielių gaminamo kalogeno pluoštą susipinti į siūlus ir audinį, kuris vėliau gali būti dažomas ir apdorojamas kaip tikra oda. Įdomu tai, kad procese galima keisti vieno odos lapo dalių charakteristikas. Tas pats lapas vienoje vietoje gali būti kietesnis, o kitoje - minkštesnis. Tai drabužių ir automobilių pramonei leistų pasiekti norimo lankstumo ir naujų dizaino galimybių.

Kol kas šiuo procesu gaminama tik galvijų oda, tačiau mokslininkai žino, kad norėdami galėtų sukurti ir mieles, kurios augintų ir, tarkim, aligatoriaus odą. „Modern Meadow“ gaminama oda iš esmės nėra sintetinė, nes yra užauginta, bet nėra ir tikra, nes nėra paimta nuo gyvūno. Jai lengva suteikti norimą struktūrą ir išvaizdą, o pats procesas gali būti plečiamas, kad jį galėtų prisitaikyti ir didelės gamyklos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(43)
(0)
(43)

Komentarai (10)