Paskelbtos puikios žinios iš Amerikos miškų  (1)

JAV auga 8% pasaulio medžių. Manote, kad jų mažėja? Pateikti skaičiai rodo, kad medžių JAV šiuo metu yra daugiau, nei jų buvo prieš 100 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Maisto ir žemdirbystės organizacijos, miškų augimas JAV pranoksta jų kirtimą nuo pat praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio.

1997 metais miškų augimas pranoko jų kirtimą net 42%, o pačių miškų augimas buvo net 380% didesnis negu 1920 metais.

Didžiausias augimas pastebimas rytinėje pakrantėje, kuri buvo labiausiai nusiaubta XVII a. atvykus europiečiams.

Tai yra puikios žinios tiems, kuriems rūpi aplinkos apsauga – kadangi medžiai kaupia anglies dioksidą ir gamina deguonį, kuris yra reikalingas bet kokiai Žemėje egzistuojančiai gyvybei.

Be to, žmonės turi daugiau medienos, kuri naudojama gaminant baldus, popierių bei kitus produktus, kurie visi savo gyvavimo pabaigoje tiesiog suyra.

Kodėl JAV padaugėjo medžių? Tą nulėmė daugybė veiksnių, tarp kurių yra nacionalinių parkų saugojimas, atsakingas medžių auginimas plantacijose – visa tai lėmė, kad medžių pasodinta buvo daugiau, nei nupjauta.

Be to, prisidėjo ir žmonių migracija iš kaimų į labiau apgyvendintas teritorijas bei miestus.

Medžių atsodinimo pastangos, prasidėjusios XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje, pagaliau atsiperka, be to, apie kertamų medžių žalą visuomenė dabar yra geriau informuota.

Galiausiai, net 63% žemės JAV priklauso privatiems savininkams, o šie jau neužsiima žemdirbyste ar medienos ruoša.

Vidutinis JAV miškų amžius yra mažesnis nei prieš atsikeliant europiečiams.

Didžiausia įvairovė randama seniausiuose miškuose, todėl nors ir dabar yra daugiau miškų, dėl nedidelio jų amžiaus juose gyvena mažiau gyvūnų, auga mažiau augalų negu pilnai išsivysčiusiuose bei pilnas ekosistemas turinčiuose miškuose. Tai taip pat reiškia, jog senesnius miškus reikėtų labiau saugoti.

JAV visuomenė yra turi vidutinį kultūrinį bei mokslinį supratimą apie medžių svarbą. Medžių saugojimo istorija šioje šalyje vis dar jauna – jų išsaugojimu imta rūpintis tik Theodore‘o Roosevelto laikais, kada taip pat imta šviesti visuomenę šiuo klausimu.

Galiausiai JAV vyriausybė parengė programas, skatinančias žemvaldžius sodinti medžius, o kai kuriais atvejais – žemdirbius savo dirbamas žemes paversti miškais.

Taigi, viena miškų atsigavimo priežasčių yra valdžios pastangos. 1992 metais Jungtinės Tautos priėmė „Miškų principus“, kurie paskatino miškų išsaugojimo iniciatyvas ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje.

Šiomis taisyklėmis skatinama saugoti miškus, kad jie išlaikytų savo biologinę įvairovę, produktyvumą, regeneracijos galimybes, ekologines, socialines ir ekonomines funkcijas. Šios taisyklės apibrėžia miškų valdymą ir tausojimą.

Medžiai ne tik gamina deguonį bei apsaugo vandens telkinius, jie taip pat sugeria anglies dioksidą, kuris turi vis didesnę įtaką pasauliniam atšilimui.

Tiesą sakant, kelios daug anglies dioksido į atmosferą išmetančios kompanijos, be kita ko, užsiima ir medžių sodinimu bei auginimu. Kitaip sakant, daugiau medžių, reiškia daugiau deguonies ir mažiau anglies dioksido.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: