Mokslininkai paskelbė, kiek daugiausiai laiko gali tikėtis išgyventi žmogus - ar norėtumėte sulaukti tokio amžiaus?  (11)

Anksčiau mokslininkai skelbė, bet sveikas gyvenimo būdas gali gerokai atitolinti mirtį ir sulėtinti senėjimą. Buvo netgi kalbama, kad maksimalios gyvenimo trukmės nėra - žmonės gyvens ilgiau ir ilgiau. Tačiau naujas tyrimas atskleidė, kad maksimalus amžius egzistuoja - mokslininkai paskelbė konkretų skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus gyvenimo trukmė, deja, tikrai ribota, sako mokslininkai. Jų teigimu, mes negalime tikėtis gyventi ilgiau nei 115 metų, nepaisant net labai aukštų pasiekimų medicinos srityje, rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Mail“.

Nors tokie veiksniai kaip pilnavertė mityba, geresnės gyvenimo sąlygos ir akivaizdi medicinos pažanga, žinoma, daro teigiamą įtaką gyvenimo trukmei, amžinai gyventi jokiu būdu neįmanoma, teigia olandų mokslininkai. Jų įsitikinimu, maksimali moterų gyvenimo trukmė yra 115,7 metų, o vyrų – ne daugiau kaip 114,1 metų.

Tiesa, statistikos sudarytojai iš Tilburgo ir Roterdame veikiančio Erasmuso universitetų sako, kad istorija mena ir kelias išimtis. Pavyzdžiui, 1997 metais mirusios prancūzės Jeanne Calment amžius buvo 122 metai ir 164 dienos.

Gyvenimo trukmė yra terminas, apibrėžiantis, kiek žmogus gyvena, o numatoma gyvenimo trukmė yra vidutinė tam tikrai amžiaus grupei priklausančių žmonių gyvenimo trukmė. Šis rodiklis labai glaudžiai susijęs su gyvenimo gerove.

Mokslininkų iš minėtų universitetų komanda išanalizavo daugiau nei 30 metų kauptus duomenis –maždaug 75 tūkst. olandų statistiką. Žmonėms mirus būdavo užfiksuojamas tikslus jų amžius.

„Apskritai žmonės dabar vidutiniškai gyvena ilgiau nei anksčiau, tačiau ilgiausiai gyvenančių žmonių gyvenimo trukmė per trisdešimt pastarųjų metų nepailgėjo, – sakė profesorius Johnas Einmahlis. – Tam tikra riba, be abejo, egzistuoja.“

„Žinoma, vidutinė gyvenimo trukmė pailgėjo, – sakė mokslininkas ir atkreipė dėmesį į tai, kad iki 95 metų išgyvenančių žmonių skaičius beveik patrigubėjo, – tačiau maksimalus žmogaus amžius liko toks pat.“ Savo išvadas olandų mokslininkai oficialiai paskelbs kitą mėnesį. Verta paminėti, kad pernai amerikiečių mokslininkai priėjo prie panašios išvados apie amžiaus ribą.

Vis dėlto keik anksčiau Olandijos mokslininkai iš Groningeno universiteto užsiminė apie kur kas optimistiškesnes perspektyvas. Anot jų, artėjant prie 2070-ųjų bus pradėti skaičiuoti net 125 metų sulaukiantys ilgaamžiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(15)
(-1)

Komentarai (11)