Atskleista dar viena netikėta elektroninių cigarečių blogybė  ()

Elektroninių cigarečių rūkymas nėštumo metu didina pavojų, kad būsimam kūdikiui išsivystys astma, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis nustatė, kad elektroninės cigaretės gali sukelti potencialiai gyvybei pavojingą ligą, net jei jų garuose nėra nikotino, rašo dailymail.co.uk.

Tyrimo vadovas, daktaras Pawanas Sharma iš Sidnėjaus technologijų universiteto sakė: „Paprastai manoma, kad rūkyti elektronines cigaretes yra saugiau negu įprastas, ir vis dažniau elektroninės cigaretės laikomos pagalbine priemone, nėštumo metu atsikratant priklausomybės nuo nikotino“.

„Tačiau mūsų tyrimas parodė, kad elektroninių cigarečių rūkymas yra susijęs su silpnesne plaučių funkcija ir padidėjusia rizika, kad palikuoniai susirgs astma“.

Didžiojoje Britanijoje, pavyzdžiui, astma serga 5,4 mln. žmonių. Ši liga yra nepagydoma ir gali sukelti mirtį, jei bus blogai kontroliuojama.

Kaip buvo atliekamas tyrimas?

Sidnėjaus technologijų universiteto mokslininkai pelių pateles prieš poravimąsi privertė kvėpuoti elektroninių cigarečių garais, kurie buvo tiek su nikotinu, tiek be jo.

Kita pelių grupė kvėpavo įprastu kambario oru. Pelės elektroninių cigarečių garais kvėpavo ir nėštumo metu, atsivesdamos jauniklius bei juos maitindamos.

Tuomet pelių jaunikliams buvo duodama kiaušiniuose randamo baltymo ovalbumino, kol jiems išsivystė astma. Ankstesni tyrimai rodė, kad šis baltymas yra susijęs su šios plaučių ligos pradžia.

Laboratorijoje žmogaus ląstelės taip pat buvo veikiamos įvairios koncentracijos elektroninių cigarečių skysčiu.

Tuomet mokslininkai išanalizavo, kaip funkcionuoja šių ląstelių mitochondrijos, gaminančios energiją.

„Elektroninės cigaretės neturėtų būti laikomos saugiomis nėštumo metu“

Tyrimo rezultatai parodė, kad elektroninių cigarečių garai pelių jaunikliams padidino pavojų susirgti astma ir nulėmė jos sunkumą.

Ši tendencija pasireiškė netgi tuomet, kai garuose nebuvo nikotino.

P. Sharma sakė: „Mūsų studija demonstruoja, kad elektroninių cigarečių rūkymas nėštumo metu yra susijęs su silpnesne plaučių funkcija ir padidėjusia rizika, kad palikuoniai susirgs astma“.

„Elektroninės cigaretės yra palyginus naujas dalykas, bet tyrimai rodo, kad jų rūkymas visame pasaulyje sparčiai plinta“.

„Paprastai manoma, kad rūkyti elektronines cigaretes yra saugiau negu įprastas, ir vis dažniau elektroninės cigaretės laikomos pagalbine priemone, nėštumo metu atsikratant priklausomybės nuo nikotino.

Tačiau kol kas trūksta tyrimų, ar rūkant šias cigaretes nėštumo metu, nekyla grėsmės kūdikiui, ypač alerginės kvėpavimo takų ligos pavojaus“.

„Šie rezultatai parodo, kad elektroninės cigaretės neturėtų būti laikomos saugiomis, jei moteris laukiasi kūdikio“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()