Jei nenorite likti neįgaliais, bent jau vakarais išjunkite televizorių  ()

Ilgai sėdėdami ant sofos priešais televizorių padidinate judėjimo problemų vyresniame amžiuje riziką net tris kartus, skelbia Mirror.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliekant tyrimą 10 metų buvo stebimi sveiki žmonės tarp 50-71 m. amžiaus. Rezultatai rodo, kad užsitęsęs sėdėjimas kartu su mažu fiziniu aktyvumu gali pridaryti bėdų vyresniame amžiuje.

Tiriamieji, kurie žiūrėdavo televizorių po 5 ar daugiau valandų per dieną turėjo 65 proc. didesnę riziką po 10 metų susidurti su judėjimo problemomis, lyginant juos su tais, kurie televizorių per dieną žiūri mažiau nei 2 valandas.

Vis tik, prasčiausios prognozės yra tiems, kurie būna fiziškai aktyvūs vos 3 valandas ar mažiau per savaitę.

Prof. Loretta DiPietro teigimu, „televizoriaus žiūrėjimas, ypač vakarais, yra vienas pavojingiausių dalykų, kurį vyresnio amžiaus žmonės gali daryti“.

Tyrimas atskleidė ir tai, kad daugiau nei 6 mln. vidutinio amžiaus britų yra absoliučiai fiziškai neaktyvūs. Astono universiteto mokslininkas dr. Jamesas Brownas primena, kad senstant, kuo mažiau žmogus naudoja savo raumenis, tuo jie tampa prastesni tiek kokybės, tiek ir kiekybės atžvilgiu.

Trumpai tariant, „naudokite juos arba praraskite“, įspėja dr. Brownas.

Vaikščiojimo privalumai

Minimalus rekomenduojamas fizinio aktyvumo kiekis yra 10 min. žvitraus ėjimo per dieną. Jei laikysitės šios rekomendacijos, ankstyvos mirties riziką sumažinsite 15 proc., antro tipo diabeto riziką – 40 proc., širdies ligų riziką – 35 proc. ir turėsite 30 proc. mažesnę riziką susirgti demencija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()