Kodėl pradeda niežėti užpakalį? 6 pagrindinės bėrimo priežastys ir kaip jas atpažinti  ()

Ne paslaptis, kad ėmus niežėti užpakalį ir pastebėjus paraudimą daugelis susiduria su problemomis – jį gerai apžiūrėti gana sunku, o eiti pas dermatologą gali būti gėda. Jei liga rimta – bet kuriuo atveju gali tekti pas jį apsilankyti, bet galima pirmiau patiems pabandyti nustatyti išbėrimo priežastį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Womenshealthmag.com atrinkto 6 dažniausias užpakalio bėrimo priežastis ir patarimus, kaip jas atpažinti.

1. Herpesas – paraudusi, niežtinti oda su nedidelėmis skausmingomis pūslelėmis

Ši lytiniu keliu plintanti liga gali pažeisti ne tik genitalijas ir burną. „Herpeso infekcija ant užpakalio nėra retas atvejis, – sakė Sarika M. Ramacandran, dermatologijos docentė iš Niujorko. – Simptomai panašūs į burnos ar genitalijų herpeso. Tarp jų – ir pūslelės.“

Gydymas irgi toks pats. Reikėtų apsilankyti pas dermatologą. Antivirusiniai vaistai gali paspartinti gijimą.

2. Grybelinė infekcija – paraudusi, niežtinti oda su žvynuotais lopais

„Tai – tokia pati grybelinė infekcija, kaip ir sergant pėdų grybeliu, bet ji atsiranda ant užpakalio“- aiškino gydytoja. Grybelis paprastai atsiranda drėgnose, tamsoje būnančiose vietose – būtent todėl infekcija paprastai pasireiškia kūno dalyse, kurios trinasi viena į kitą ir išskiria daug šilumos. Viena šių kūno dalių yra užpakalis. Antigrybelinis kremas turėtų padėti, bet jei jis neveikia, gydytojas gali išrašyti stipresnio poveikio priemonės.

3. Folikulitas – paraudimas su spuogeliais

Tai atsitinka, kai žuvusios odos ląstelės ir bakterijos užkemša užpakalio ir šlaunų viršaus plaukelių folikulus. Folikulitas akiai nemalonus, bet nėra rimta liga. Gijimo procesą galima paspartinti tepant spuogus benzoilo peroksidu. Folikulitui kelią užkirsti galima prausiantis po mankštinimosi sporto salėje bei dėvint drabužius iš medžiagos, leidžiančios užpakalio odai kvėpuoti.

4. Žvynelinė – paraudusi, žvynuota oda virš užpakalio skelto

Žvynelinė – lėtinė, neužkrečiama odos liga. Ji kyla tada, kai pagaminama per daug odos ląstelių. Žvynelinė dažniausiai pasirodo vietoje tarp nugaros apatinės dalies ir užpakalio skelto. Kiti ligos simptomai – balti, rausvi ar sidabriniai lopai ir pleiskanojimas. Jie gali atsirasti ir ant alkūnių, galvos bei nagų. Žvynelinė gydomai specialiais receptiniais kremais, todėl jei įtariate ją turintys, apsilankykite pas dermatologą.

5. Egzema – pleiskanojanti, niežtinti oda, ant kurios gali būti ir nedidelių rausvų pūslelių

Aptemptas triko – vienas iš egzemą galinčių sukelti dalykų, nes jis tarp odos ir sintetinės medžiagos sulaiko šilumą ir prakaitą. Užpakalio egzemą reiktų gydyti taip pat, kaip ir pasirodžiusią ant kitos kūno dalies: tepant drėkinančia priemone arba hidrokortizono kremu. Geriausia dėvėti medvilninius arba natūralaus pluošto drabužius, kad oda galėtų kvėpuoti. Jei niežėjimas nepraeina, dermatologas gali pasiūlyti kitokių vaistų.

6. Hemorojus – stiprus išangės niežėjimas

Šis nedidelis venų išsiplėtimas gali būti skausmingas ir niežtintis dėl patinimo ir uždegimo, atsirandančio aplink jį. Hemorojus – labai dažna liga, paprastai atsirandanti dėl vidurių užkietėjimo ar nėštumo. Kremas nuo hemorojaus gali sumažinti skausmą, patinimą ir niežėjimą. Jei nemalonūs pojūčiai nepraeina, reikia eiti pas gydytoją. Jis gali pasiūlyti kitų gydymo metodų, pavyzdžiui operaciją.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(8)
(2)

Komentarai ()