Valgyti riešutus sveika, bet tik ne žemės riešutus - gydytojas papasakojo kuo jie skiriasi ir kodėl yra pavojingi sveikatai  (2)

Daug žmonių, norinčių numesti svorio, išbraukia riešutus iš savo mitybos raciono. Ir visai be reikalo – riešutai daugeliu atveju gali padėti numesti svorio ir išsaugoti ilgaamžiškumą. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Riešutų nauda – neišmatuojama.

„Harvardo universitete 30 metų buvo vykdomi tyrimai, po kurių paaiškėjo, kad žmonės, kurie mažiausiai 7 kartus per savaitę suvalgydavo po 1 nedidelę saujelę riešutų, mirdavo vėliau. Ne mažiau kaip 5 kartus per savaitę valgomi riešutai sumažino mirties riziką dėl širdies ligų [...]. Tyrimas buvo ne be trūkumų, bet bendrą vaizdą susidaryti galima“, – tvirtina gydytojas.

Jo teigimu, daugumos riešutų sandarą galima prilyginti tobulos mitybos planui. Sveikieji riebalai turi sudaryti didžiausią paros kalorijų kiekį, vidutinę dozę – aukštos kokybės baltymai ir mažas kiekis daržovinių angliavandenių.

„Kadangi mes įpratę daug ir dažnai valgyti, pagrindinį kiekį energijos gauname degindami cukrų, t. y. – tų atsargoje esančių riebalų mes nedeginame. Beje, dėl to mes grietai išalkstame“, – aiškina A. Unikauskas.

Jeigu būtume įpratę maitintis taip, kad degintume savo kūne esančius riebalus, sukauptus kaip atsargas, dažnai nejaustume net alkio jausmo. Dėl šios priežasties būtina nedaržovinius pakeisti sveikaisiais riebalais, o riešutai – jų šaltinis.

„Tačiau ne visi riešutai – vienodi. Pvz., žemės riešutai – net ne riešutai, jie daugiau ankštiniai augalai, kaip pupos, juose gausu omega 6 riebiųjų rūgščių. Tai nėra gerai, jie dažnai gali būti užteršti kancerogeniniu pelėsiu ir pesticidais“, – tvirtina A. Unikauskas.

Gydytojas rekomenduoja neapsiriboti viena konkrečia riešutų rūšimi, mat visos jos turi skirtingų reikiamų medžiagų.

Makadamijos turi daug vitamino B1, magnio, mangano, sveikųjų mono nesočiųjų riebalų.

„Sveiki riebalai nedidina cholesterolio kiekio kraujyje, juos valgyti sveika“, – pažymi gydytojas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(27)
(24)
(3)

Komentarai (2)