Ar tik nebus pats paprasčiausias būdas, kaip sumažinti apetitą? Šie maisto produktai tiesiogiai veikia smegenis ir akimirksniu slopina alkį  (1)

Mokslininkai nustatė, kad kai kurie maisto produktai suaktyvina smegenų ląsteles, kurios suteikia sotumo jausmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Varviko universiteto mokslininkų, sotumo jausmą itin skatina maisto produktai, turintys daug amino rūgščių, rašo independent.co.uk.

Vieni iš tokių produktų yra vištiena, skumbrė ir avokadai. Jie sustiprina sotumo efektą, todėl gali būti itin naudingi tiems žmonėms, kurie siekia numesti svorio, teigiama tyrime, kuris skelbiamas žurnale „Molecular Metabolism“.

Kaip greitai valgio metu pasijusime sotūs, priklauso nuo grupės smegenų ląstelių, kurios vadinamos tanicitais. Jas stimuliuoja amino rūgštys.

Abrikosai, slyvos, migdolai, lęšiai, kiaulienos mentė, vištiena, jautienos nugarinė ir avokadai labiau negu kiti maisto produktai didina amino rūgščių koncentraciją ir greičiau sukelia sotumo jausmą.

„Amino rūgščių kiekis kraujyje ir smegenyse po valgio yra labai svarbus signalas, kuris suteikia sotumo jausmą“, – aiškino neurologijos mokslų profesorius, daktaras Nicholas Dale`as.

„Atradę, kad tanicitai, esantys pačiame smegenų centro, kontroliuojančio kūno svorį, centre, tiesiogiai jaučia amino rūgštis, galėsime ieškoti naujų būdų, kaip padėti žmonėms kontroliuoti savo kūno svorį, nekenkiant savo sveikatai“, – pridūrė jis.

N. Dale`as ir jo komanda šį poveikį aptiko tuomet, kai smegenims tiesiogiai suteikė didelę amino rūgščių dozę.

Tanicitai sureagavo vos po 30 sekundžių. Jie pasiuntė signalus smegenų sričiai, kuri valdo apetitą ir stimuliuoja sotumo jausmą.

Šie tyrimo rezultatai gali būti itin svarbūs, kuriant apetitą slopinančius preparatus, kuriais būtų gydomas nutukimas. Didžiojoje Britanijoje šiuo metu ši liga yra pasiekusi nerimą keliantį mastą: anot Nacionalinės sveikatos tarnybos, kas ketvirtą šalies gyventoją galima laikyti nutukusiu.

Taigi, paduokite vištienos ir avokado sumuštinį!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai (1)