Dirbtiniai saldikliai - tikras peilis kasai? Naujas tyrimas ir kritikų argumentai  ()

Dirbtiniai saldikliai gali didinti antrojo tipo diabeto riziką, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią studiją atliko Adelaidės universiteto Australijoje profesoriai. Jie stebėjo, ar suvartojant reikšmingą kiekį dirbtinių saldiklių, kinta organizmo sugebėjimas kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, rašo independent.co.uk.

Jie pasikvietė 27 sveikus dalyvius ir davė jiems kapsulių su dirbtiniais saldikliais, kurių kiekis atitiko penkias skardines dietiško gėrimo.

Kapsulės turėjo sukralozės ir acesulfamo K. Tyrimo dalyviai jas turėjo gerti tris kartus per dieną dvi savaites. Kiti dalyviai gėrė placebo kapsules.

Po dviejų savaičių tyrimo autoriai atliko testus, kurie parodė, kad tie žmonės, kurie gėrė dirbtinius saldiklius, pakenkė savo organizmo gebėjimui kontroliuoti gliukozės lygį, o tai ilgainiui gali sukelti II tipo diabetą.

Pavartojus saldiklių, šių dalyvių gliukozės kiekis kraujyje buvo akivaizdžiai didesnis, o jų žarnyno peptidai, kurie apsaugo nuo gliukozės kiekio antplūdžių pavalgius ir pagėrus, buvo pažeisti.

„Šis tyrimas paremia koncepciją, kad dirbtiniai saldikliai gali sumažinti organizmo gebėjimą kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, ir pabrėžia pernelyg aukšto gliukozės kiekio pavalgius potencialą, kuris dirbtinius saldiklius vartojantiems žmonėms gali sukelti II tipo diabetą“, - teigė tyrimo autoriai, kurių išvados buvo pristatytos Europos diabeto studijų asociacijai Portugalijos Lisabonos mieste.

Manoma, kad daugiau kaip 4 mln. britų serga II tipo diabetu, praneša organizacija „Diabetes UK“.

Nors ekspertai šiuos rezultatus pavadino „įdomiais“, kai kurie sakė, kad šis australų tyrimas buvo pernelyg mažo masto, kad galėtų daryti svarbias išvadas dėl dirbtinių saldiklių ir antrojo tipo diabeto sąryšio.

„Turime pamatyti platesnių tyrimų, atliktų tikram gyvenimui artimesnėje aplinkoje, rezultatus, kol galėsime ką nors daugiau žinoti“, - sakė „Diabetes UK“ patarėja Emma Elvin.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: