Kodėl kai kuriems žmonėms bėgant staiga pradeda skaudėti šoną?  (8)

Su šia problema yra susidūrę dauguma mėgstančiųjų pabėgioti rytais ir moksleivių per fizinio lavinimo pamokas. Kodėl staiga nei iš šio, nei iš to suskausta šoną? Ką reiškia šis skausmas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai pajuntame diegiantį skausmą šone, reiškia, kad skauda kepenų sritį arba blužnį. Kodėl taip atsitinka? Dėl visko kalta fiziologija. Kai organizmas gauna rimtą fizinį krūvį, jam reikia intensyvesnės kraujo apytakos. Visas kraujas pereina per blužnį ir kepenis. Kai jo kiekis staiga padidėja, sureaguoja šių organų skausmo receptoriai ir ima „durti“ šoną.

Skausmas gali kilti ir tuo atveju, jeigu jūs sočiai pavalgėte arba išgėrėte daug skysčių prieš treniruotę. Kraujas, kuris buvo nukreiptas tam, kad padėtų virškinimo sistemai perdirbti gautą maistą, staiga priverčiamas pakeisti kryptį ir aprūpinti sunkiausiai dirbantį aktyvų organą.

Norint išvengti skausmo bėgant, reikia valgyti ne vėliau kaip prieš valandą. Prieš bėgimą ar intensyvią treniruotę būtina padaryti apšilimą, o pajutus diegiantį šoną jokiais būdais nesustoti, o sumažinti bėgimo tempą arba pereiti į žingsniavimą, po truputį lėtinti kvėpavimą didinant pauzes tarp iškvėpimų. Visa tai padeda normalizuoti kraujo apykaitą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(99)
(5)
(94)

Komentarai (8)