Kaip apsaugoti sodo derlių nuo paukščių? Galima vargti su tinklais, o galima pastatyti štai tokį lazerį (Video)  ()

Jei turite sodą, kuriame auginate uogas, žinote, kad paukščiai jas mėgsta turbūt dar labiau nei žmonės. Tačiau kai jus paukščių puolimas tik truputį erzina, plantacijos patiria didžiulius nuostolius. Augalai apklojami tinklais, paukščius gainioja šunys, jie bauginami šūviais, o dabar juos gąsdins ir autonominė lazerinė sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena mėlynių plantacija Oregono valstijoje JAV jau kurį laiką ieškojo būdų apsiginti nuo paukščių. Nors buvo išbandyta viskas - nuo šunų iki garsą skleidžiančių prietaisų - niekas nepadėjo. Kasmet smulkūs ir vidutinio dydžio paukščiai plantacijai padaro 100 tūkstančių dolerių nuostolį. Ši problema kamuoja įvairias plantacijas visame pasaulyje.

Štai Australijoje vienas vynuogynas Kanberos regione per savaitę netekdavo 1-2 tonų vynuogių. Tai - milžiniškas nuostolis, o kur dar papildomas darbas, kuomet vynuogynus reikia dangstyti tinklais, atrinkinėti aplestas vynuoges, bandyti pritaikyti kitas paukščių atgrasymo priemones. Taigi, šios ir daugybė kitų plantacijų ryžosi visiškai naujoviškai baidyklei.

Tai - autonominė lazerinė „Agrilaser“ sistema. Ją nustatyti reikia tik kartą. Priklausomai nuo vietos klimato, jai nereikia ir jungties su elektros tinklu - ši sistema gali turėti saulės baterijas. Geriausia tai, kad kartą įrengta ji laukus prižiūri ir dieną, ir naktį visiškai be poilsio.

Savaime aišku, ryškiai žalias lazeris paukščių ore nekepa. Iš tikrųjų, tai jis net nėra labai galingas, kad nežalotų augalų - tai ne toks lazeris, kuris naukina dronus. Žalias „Agrilaser“ spindulys keliauja per nustatytą plotą, kartais pakyla ir į medžius, kur paukščiai gali prisiglausti. Paukščiai šį tašką palaiko kokiu nors objektu, todėl teritoriją pradeda laikyti pavojinga ir jos vengia. Nei paukščiams, nei kitiems gyvūnams, nei augalams šis lazeris visai nekenkia.

„Agrilaser“ pristatymas video siužete

Rezultatas - jau po kelių savaičių pastebima, kad teritorijoje paukščių skaičius sumažėja 80 %. Pats įrenginys reikalauja kur kas mažiau priežiūros nei kiti paukščių atbaidymo sprendimai,  o derlius stipriai išauga. Aišku, džiugu ir tai, kad nekenkiama gamtai - alternatyvos, tokios kaip garsinės patrankos, baido ir visai niekuo dėtus žvėris.

Panašios technologijos vis toliau skverbsis į žemės ūkį. Augant maisto poreikiui, ūkininkai turės stengtis iš to paties žemės ploto uždirbti daugiau. Nors lazeriai akivaizdžiai nėra pigūs, jie atsiperka dėl ženkliai padidėjusio derliaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()