Maistas Šiaurės Korėjoje - turistams saugomi geriausi produktai, šuniena ir kukurūzų kasdienybė (Foto)  ()

Niekam nėra naujiena, kad Šiaurės Korėja - varginga šalis. Spaudžiama sankcijų ir saviizoliacijos Šiaurės Korėja sunkiai randa būdų išmaitinti savo žmones. Tai koks maistas vyrauja toje tolimoje šalyje? Štai ką išskiria turistai ir iš Šiaurės Korėjos pabėgę žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

4,4 milijonai Šiaurės Korėjos žmonių yra ant bado slenksčio. Jie negauna pakankamo maitinimo ir negali jo užsitikrinti patys. Dažnai šie žmonės gyvena toliau nuo pagrindinių miestų, tačiau ir patys užsiauginti pakankamai maisto negali. Net ir dirbantieji dažnai turi pasikliauti gatvėse parduodamu maistu - injogogi - iš sojų ir ryžių pagaminta „mėsa“, seokdujeon - kukurūzų miltų paplotėliais ar dububab - ryžių, sojų varškės ir čili padažo pyragaičiais. Tuo tarpu labiau pasiturintys žmonės mieste gali pasigardžiuoti pica ar net kitais įprastai vakarietiškais laikomais valgiais. Štai ką apie Šiaurės Korėjos valgį pasakoja ten pabuvę žmonės.

1. Kukurūzai

Kukurūzai - pigus ir gana nesunkiai užauginamas maistas. Tikriausiai todėl jis taip plačiai naudojamas Šiaurės Korėjoje. Iš ten pabėgęs Charles Ryu pasakojo, kad būdamas darbo stovykloje, į kurią pateko dėl politinių nusižengimų, tris kartus per dieną buvo maitinamas maždaug 50 kukurūzų grūdų. Tai, aišku, nepalaikė jo sveikatos, bet leido išgyventi. Tuo tarpu neseniai net Šiaurės Korėjos kariai buvo prašomi ruoštis karui - vogti kukurūzus iš ūkininkų. Šiaurės Korėjos kariuomenė ne tik yra prastai paruošta antžeminiams mūšiams, bet ir nepakankamai maitinama.

2. Šuniena

Tai tikriausiai nieko per daug nestebina, bet Šiaurės Korėjoje dažnai valgoma šuniena. Parvykę turistai dažnai pasakoja apie saldžią jautienos sriubą, tačiau joje jautienos nėra visiškai - tradicinė Šiaurės Korėjos saldi sriuba verdama su šuniena. Ir gatvėje galima nusipirkti keptų šuns šonkauliukų, kumpių ir kitų produktų. Didžiuosiuose Šiaurės Korėjos miestuose yra keletas restoranų, kurie specializuojasi šunienoje, tačiau ironiška tai, kad įprasti gyventojai to sau leisti negali - šuniena yra gana brangi vidutinio šalies gyventojo kišenei.

3. Šalti grikių makaronai

Tiek turistai, tiek vietiniai labai mėgsta Šiaurės Korėjos grikių makaronus. Jie patiekiami su įvairia mėsa (jautiena, vištiena, šuniena ir t. t.), agurkais, japonine kriauše ir kitais produktais. Turistai dažnai sako, kad šalti grikių makaronai - skaniausias Šiaurės Korėjos patiekalas. Pigesnes šio maisto versijas (be mėsos) sau gali leisti ir ne tokie turtingi žmonės, tačiau problema ta, kad tokių makaronų įsigyti yra nelengva - trūksta produktų.

4. Medžio žievė

Nuo gardžių makaronų prie medžio žievės. Mina Yoon, iš Šiaurės Korėjos pasitraukusi dar 2010 metais, pasakojo, kad jos šeima lupdavo pušų žievę ir sutrindavo jos vidinį sluoksnį. Iš šių miltelių buvo galima gaminti desertą, kuris, Yoon manymu, buvo gana skanus, tačiau jo nebuvo galima persivalgyti - nuo žievės vėliau pykindavo.

5. „Air Koryo“ mėsainis

„Air Koryo“, Šiaurės Korėjos oro linijos, dažnai vadinamos blogiausiomis pasaulyje. Tačiau taip yra ne dėl maisto - pasenę lėktuvai nekelia pasitikėjimo, o rodoma propaganda tiesiog erzina. Tuo tarpu maistas būna labai įvairus. Kartais patiekiama beveik žalia mėsa, o kartais sotūs pietūs su desertu ir alumi - ir tai vyksta vos poros valandų skrydyje.

„Air Koryo“ garsėja savo sumuštiniais. Kartais jie būna švieži ir skanūs, o kartais tarp poros sužiedėjusios duonos riekių galima rasti tik šiek tiek neaiškios mėsos, pigaus sūrio ir salotos lapą. Iš vakarų atkeliavę turistai tik iš smalsumo ragauja „Air Koryo“ maistą jau vien dėl to, kad mėsa neatrodo taip, kaip yra vadinama - dažnai sumuštiniai būna su vištiena, tačiau taip neatrodo.

Daugiausia pagyrų sulaukia gėrimai. Teigiama, kad alus yra lengvas, bet neblogas, o ir limonadas yra turtingas skoniu.

6. Sūris

Taip, „Air Koryo“ sūris dažnai vadinamas pigiu, tačiau šalyje yra žmogus, kuris sūrį dievina. Tai, žinoma, pats Kim Jong-unas. Spėjama, kad meilę sūriui jis išsiugdė augdamas Šveicarijoje, kur mokėsi mokykloje. Teigiama, kad jis ir dabar įvairiais diplomatiniais kanalais įsiveža šiek tiek sūrio.

2014 metais buvo pasklidę gandai, kad Kim Jong-unas serga - apsinuodijo nuo per didelio suvalgyto sūrio kiekio. Tikriausiai tai tik legenda, tačiau negalima paneigti fakto, kad valstybės galva yra bene storiausias žmogus visoje Šiaurės Korėjoje. Gali būti, kad to jis siekia specialiai. Iš vienos pusės, Šiaurės Korėjoje stori žmonės yra laikomi grožio etalonu - viršsvoris parodo aukštą socialinį statusą. Tačiau gali būti, kad Kim Jong-unas stngiasi tapti panašiu į savo senelį Kim Il-sungą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()