Maistas nuotaikai pakelti - ar tai tikrai veikia? Ką reikėtų suvalgyti, kad pagerėtų rudens sugadinta nuotaika?  ()

Dažnai subjurus nuotaikai griebiamės maisto. Skanus, mėgstamas valgis, atrodo, padeda pralinksmėti. Bet ar tikrai taip yra? Kodėl? Koks maistas labiausiai gerina nuotaiką?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaduodamiesi nuo depresinės nuotaikos, dauguma nuvertina teisingos mitybos svarbą. O juk vitaminai, magnis, omega 3 riebalinės rūgštys gali būti naudingos ir depresijos prevencijai, ir gydymui.

Sveikas maistas ne tik saugo mūsų figūrą. Jis gali teigiamai paveikti ir nuotaiką. Ypač aktualu įtraukti į savo racioną kakavą, bananus, sveikus grūdus žmonėms, linkusiems į rudens depresiją, ir tiems, kuriuos slegiančiai veikia tamsėjančios ir trumpėjančios dienos ar pilnatis.

Psichosomatinės medicinos specialistas, psichoterapeutas Thorstenas Bracheris, vadovaujantis Dirmštetino klinikai Vokietijoje, įrodė, kad tam tikri maisto produktai padeda kenčiantiems nuo streso, sergantiems depresija, perdegimo sindromu ir kitomis psichosomatinėmis ligomis.

Viso pasaulio mokslininkai seniai tyrinėja, kaip žmogų veikia atskiri produktai. Leidinys „National Psychology“ išspausdino straipsnį, kuriame apibendrinti visų tyrimų, susijusių su maisto poveikių žmogaus psichinei būsenai, rezultatai.

Vitaminai B ir D

Subalansuota mityba prasideda nuo pusryčių. Kelis dešimtmečius kaip cholesterino bomba niekintas kiaušinis pastaruoju metu jau reabilituotas. Ekspertai nustatė, kad dėl svarbių aminorūgščių, mineralinių medžiagų ir vitamino D kiaušinis yra bene geriausias „nervų maistas“. Klinikiniai tyrimai parodė, kad sergantiems depresija paprastai trūksta vitamino D.

Pastarąjį trūkumą gali kompensuoti vitamino D turintys maisto produktai: kaušiniai, sūris, ungurys, silkė. Taip pat patartina stengtis kuo dažniau išeiti pasivaikščioti, ypač apniukusiu metų laiku. Mat 90 procentų vitamino D pasigamina odoje po saulės šviesos, tiksliau UV spindulių, poveikio. Kai trūksta natūralios šviesos, žmonių nuotaika krenta.

Nuotaiką neigiamai paveikti gali ir vitamino B trūkumas. Stenkitės dažniau valgyti jūros gėrybes, bananus, lapines daržoves, ankštinių augalų vaisius.

Magnis

Mokslininkai nustatė, kad ne tik vitaminų, net ir magnio trūkumas skatina depresines nuotaikas. Panašų poveikį daro ir kai kurios kitos mineralinės medžiagos bei aminorūgštys. Jos reikalingos serotonino, kuris būtinas sveikam miegui ir gerai nuotaikai, gamybai.

Ypač svarbus yra magnis. Jo labiausiai reikia raumenims ir nervams. Kai jo būna pakankamai, žmogus gali jaustis atsipalaidavęs. Svari priežastis dažniau valgyti lęšius, pupeles, sveikus grūdus ir pieno produktus.

Omega 3 riebalinės rūgštys

Kad omega 3 riebalinės rūgštys yra labai vertingo širdžiai ir kraujo apytakai, jau niekam ne paslaptis. Tik mažai kas žino, jog jos veikia kaip natūralūs antidepresantai. Graikinius riešutus, riebią jūrinę žuvį (lašišą, tuną) reikėtų kuo dažniau įtraukti į savo valgiaraštį. Nuotaiką pataiso ir folio rūgšties turintys produktai, pavyzdžiui, špinatai, šparagai, petražolės, brokoliai, kiaušiniai, pienas.

Vokiečių psichoterapeutas Thorstenas Bracheris duoda dar porą svarbių patarimų. Jis rekomenduoja stengtis vartoti kuo mažiau cukraus bei druskos ir valgant išjungti televizorių bei išmanųjį telefoną. Tik taip galime pajusti kiekvieno kąsnio skonį, o valgymo malonumas pakelia nuotaiką ne tik gurmanams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()