Revoliucija medicinoje: medikai privertė plakti jau mirusią širdį  ()

Gydytojams pavyko išgelbėti vieno sunkiai sergančio vyro gyvybę, kai jie atliko jam transplantaciją, panaudodami „mirusią“ donoro širdį, kurią vėl privertė plakti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medikai panaudojo pionierišką technologijos metodą, pramintą „širdimi dėžėje“ – ji gali saugoti širdį ir priversti ją plakti dar aštuonias valandas, rašo dailymail.co.uk.

Chirurgai iš Wythenshawe`o ligoninės Masačusetse sėkmingą transplantaciją atliko Anthony Andersonui.

58 metų vyrui iš Svintono buvo diagnozuota kardiomiopatija – širdies raumens liga, dėl kurios jis pateko į intensyvios priežiūros skyrių ir buvo įtrauktas į skubaus širdies persodinimo laukiančių pacientų sąrašus.

Po operacijos Anthony sakė: „Kai sulaukiau skambučio, labai susijaudinau. Buvau laimingas, bet, žinoma, tuo pačiu nuliūdau – juk kažkas turėjo mirti, kad man padėtų. Savo donorui būsiu amžinai dėkingas“.

Pripažinta ligoninė yra vos viena iš keturių centrų pasaulyje, kurie yra atlikę šią revoliucinę procedūrą.

Iki šiol ši technologija buvo panaudota tik keliems pacientams, pažymi „Manchester Evening News“. Tačiau medikai mano, kad ateityje ji padės išgelbėti daugybės žmonių gyvybes, nes leis transplantacijai panaudoti daugiau donorų širdžių.

Laukdami širdies persodinimo, miršta maždaug 15 pacientų iš šimto.

Donorų visuomet trūksta, o kai donoras miršta, jo organai turi būti persodinti laba greitai.

Tačiau dabar gydytojai mano, kad ši technologija širdies transplantacijoms leis panaudoti daugiau donorų širdžių.

Komanda „ne iš šio pasaulio“

Anthony jausti širdies virpesius ir nuovargį pradėjo 2002 metais. Bėgant laikui, jo simptomai blogėjo ir galiausiai jis atsidūrė Wythenshawe`o ligoninėje.

Po transplantacijos praėjus vos kelioms savaitėms, Anthony buvo paleistas į namus, bet yra toliau stebimas gydytojų.

„Manau, kad Wythenshawe`o ligoninės komanda yra ne iš šio pasaulio. Kiekvieną dieną jaučiuosi vis stipriau, ir dabar planuoju mėgautis pensija kartu su savo žmona Lisa – pediatrijos slauge iš Salfordo karališkosios ligoninės“, - džiaugėsi pacientas.

Kaip tai veikia?

Revoliucinė transplantacijos technika buvo išrasta prieš kelis metus, bet kol kas nėra plačiai naudojama.

Technologija, vadinama „TransMedics“ Organų priežiūros sistema (Organ Care System), padeda atgaivinti mirusių žmonių širdis, kurios anksčiau jau būdavo laikomos nebetinkamomis transplantacijai.

Ši sistema pumpuoja per širdį kraują, kol atstato jos veiklą. Kai tik širdis vėl pradeda plakti, gydytojai gali atidžiau įvertinti donoro širdį ir sumažinti atmetimo riziką.

Minėtos ligoninės transplantacijų skyriaus direktorius ir širdies chirurgas Rajamiyeras Venkateswaranas aiškino, kad šis transplantavimo būdas yra kitoks, nes jam naudojamos donorų širdys jau po sustojusios kraujo apytakos (Donation After Circulatory Determined Death, DCD).

Tokie donorai paprastai būna patyrę sunkias smegenų traumas ir nebeturi vilčių išgyventi. „Pagal šį scenarijų donoro gydymas nutraukiamas ir jo širdžiai leidžiama sustoti“, - teigė jis.

„Tuomet širdis pašalinama iš donoro kūno ir atgaivinama Organų priežiūros sistemos mašinoje“. „Aš taip didžiuojuosi Transplantacijų centro komanda. Tai nuostabi technologija, nes anksčiau negalėdavome naudoti persodinimui tokių širdžių“.

Šiuo metu minėtoje ligoninėje atliekamos 25 širdies transplantacijos per metus ir R. Venkateswaranas teigė manantis, kad naudojant DCD širdis, tokių operacijų skaičius padidės 20 proc.

Itin specializuotą Organų priežiūros sistemos mašiną padėjo įsigyti labdaros fondas „New Start Charity“, skyręs 125 tūkst. svarų.

Wythenshawe`o ligoninė, priklausanti Pietų Mančesterio universitetinei ligoninei, seniai yra vienas svarbiausių Didžiosios Britanijos kardiologijos centrų. Jame dirba žymiausi pasaulio širdies, plaučių ir krūtinės specialistai.

Po teroristinių išpuolių Mančesterio arenoje šios ligoninės medikai operavo sužeistuosius 350 papildomų valandų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()