Kodėl mums visada atrodo, kad kiti gyvena geriau? Paradoksas - taip pat galvoja tie patys, kuriuos laikote laimingesniais už save!  (1)

Toks jausmas, kad kiti žmonės yra laimingesni už mus, dažniausiai kyla per šventes ar renginius. Juokas, šypsenos, linksmi veidai vakarėliuose ir šeimyniniuose susibūrimuose, ant žurnalų viršelių, televizoriaus ekrane – atrodo, kad tiems žmonėms visai nežinomas liūdesys, nusivylimai, nesėkmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesistebėkite, bet tokios mintys ateina į galvą ir jūsų pažįstamiems. Tiems patiems, kuriuos laikote laimingesniais už save.

Pagal mokslinių tyrimų rezultatus, publikuotus leidinyje „Personality and Social Psychology Bulletin“, įsivaizduodami kitų žmonių asmeninį gyvenimą mes paprastai neįvertiname to, kad neigiamos emocijos neaplenkia ir kitų.

Alexanderio H.Jordano vadovaujama psichologų grupė iš Stanfordo universiteto atliko tyrimus, kurių tikslas buvo išsiaiškinti emocinių išgyvenimų kasdienybėje ir socialinėse situacijose, taip pat aplinkinių žmonių emocijų suvokimo ypatumus.

Paaiškėjo, kad neigiamos emocijos akivaizdesnės būna privačioje erdvėje, o socialinėse situacijose ir viešumoje jos kruopščiai slepiamos. Be to, stebėtojai nesąmoningai padidina teigiamų emocijų paplitimą, o neigiamų emocijų – pakankamai neįvertina.

Pasaulyje vyrauja tendencija stengtis pasirodyti laimingesniu kitų žmonių apsuptyje. Net jei tuo momentu asmuo išgyvena ne pačius geriausius savo laikus. Šventės būna gera proga pamiršti savo problemas ir atsipalaiduoti.

Kita vertus, kaip įrodė eksperimentais A.H.Jordanas, net jei kyla neigiamos emocijos, pašalinių žmonių akivaizdoje būna nepadoru jas rodyti, todėl jos nuslopinamos. Ir kalbėti apie neigiamus jausmus laikoma nemandagiu dalyku.

Įvertindami kitų būseną žmonės dažnai klysta, manydami, kad kiti nuolat būna laimingi ir linksmi. Tokia klaida turi neigiamų pasekmių, nes po to žmogus pasijunta dar vienišesnis ir labiau likimo nuskriaustas.

Gal kaip tik todėl būna populiari bet kokia informacija apie žvaigždes ir turtingus žmones, kur pranešama apie jų patirtus sunkumus. Mintis apie tai, kad „ ir turtuoliai verkia“, labai maloniai sušildo širdis tiems, kurie patys jaučiasi ne per daug gerai.

Mokslininkai mano, kad suvokimas, jog kiti žmonės taip pat išgyvena sunkių momentų, gali sumažinti asmeninį neigiamų emocijų krūvį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(13)
(2)
(11)

Komentarai (1)