Kažkas negerai su įmonių vadovais: didelės apimties tyrimas verčia susimąstyti ir imtis pokyčių  (1)

Pakankamai nemažai darbuotojų nemėgsta savo vadovo. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių jis vadinamas negražiais žodžiais, o jei dar ima rėkti ant savo pavaldinio – neabejotinai užsitarnaus bepročio ar psichopato pravardę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, vienas tyrimas parodė, kad tame gali būti tiesos. JAV buvo ištirtas 261 įmonių vadovas ir paaiškėjo, kad 21 procentas šių vadovų turėjo gana ryškių psichopatams būdingų bruožų. Įprastai visuomenėje 1 iš 100 žmonių turi psichopato bruožų, todėl šis atradimas yra įdomus.

Psichologas ir teismo ekspertas Nathanas Brooksas, kuris atliko šį tyrimą, sako, kad tyrimo rezultatai rodo, jog įmonės turėtų rengti kruopštesnes atrankas į įmonės vadovo postą. Jis sako, kad įmonių savininkai, samdydami vadovus, labiau koncentruojasi į jų įgūdžius, o ne asmenybės bruožus – o tai lemia, kad įmonės nusisamdo „sėkmingus psichopatus“, kurie savo darbe imasi neetiškų ir neteisėtų priemonių arba turi toksišką įtaką savo kolegoms ar pavaldiniams.

Anot Brookso, įprastai psichopatai sukuria sukelia daug chaoso bei neretai mėgsta supriešinti žmones. Psichopatams įmonės valdymas yra tarsi žaidimas: jiems nerūpi, jei jie pažeidžia moralės principus. Jiems svarbiausia yra pasiekti savo tikslus ir dominuoti kitų atžvilgiu.

2008 metais kilusi pasaulinė krizė paskatino mokslininkus tyrinėti darbo vietas, kuriose praktikuojama kultūra nulėmė neetiško elgesio suklestėjimą. N.Brookso tyrimas, kuris buvo atliktas kartu su kolega iš Australijos Bondo universiteto bei mokslininku iš San Diego universiteto, buvo paremta įmonių vadovų tiekimo srityje iš visos JAV tyrimu.

Rezultatai buvo pristatyti Australijos psichologų bendruomenės kongrese Melburne 2016 metais, o vėliau tyrimas išspausdintas Europos psichologijos žurnale. Mokslininkai ieškojo būdų, kaip padėti darbdaviams atskirti potencialius psichopatus.

Brooksas sako, kad jis su savo kolegomis stengiasi inkorporuoti vadovų atrankos priemones įmonėse, kad būtų lengviau identifikuoti potencialius psichopatus ir tokiu būdu neleisti kai kuriems žmonėms užimti pozicijų, kurios įmonėms pridarytų daug žalos.

Parengta pagal „The Telegraph“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (1)