Kaip paprastai, bet efektyviai atsikratyti žiemos mieguistumo? 8 medikų patarimai, kuriuos verta žinoti kiekvienam  ()

Žiemą dauguma žmonių mūsų platumose tarsi sulėtėja, tampa vangesni, praranda buvusį energingumą. Saulėtų dienų trūkumas, dažnos orų permainos juos nuteikia slogiai ir sukelia apsnūdimo būseną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo periodu organizme pasigamina mažiau, „džiaugsmo hormono“ serotonino, o melatonino, atsakingo už mieguistumą, kiekis padidėja. Vis dėlto medikai žino būdų, kaip įveikti žiemos mieguistumą ir pažvalėti.

1. Pirmiausia medikai pataria išsimiegoti, bet ir čia svarbu nepersistengti. Mat jei nuolat miegosime per ilgai, visai išsimušime iš savo biologinio ritmo. Dažnas miego perteklius gali pakenkti sveikatai ne mažiau už miego trūkumą. Medikų manymu, kiekvienas žmogus turi savo individualų aktyvumo ir poilsio grafiką, bet daugumai derėtų skirti miegui 7–9 valandas per parą.

2. Rytą atsikėlus rekomenduojama išgerti paprasto vandens stiklinę. Jis suteiks organizmo ląstelėms energijos ir pažvalins. Neverta pamiršti, kad kūnui reikia ne mažiau kaip 1,5–2 litrų skysčių per dieną.

Populiariausias žmonių gėrimas rytais, žinoma, yra kava. JAV mokslininkai iš Betesdos karo medicinos universiteto apskaičiavo, kad optimalus laikas gerti kavą yra tarp 9.30 ir 11.30 ryto. Jei gertumėte kavą būtent tuo metu, tai ji suteiks daugiausia naudos organizmui. Nepatartina gerti kavos po 17 valandos, kitaip gali sutrikti nakties miegas, todėl žmogus bus apsnūdęs dieną.

Kitas tonizuojantis gėrimas – juoda ir žalia arbata – taip pat suteikia energijos ir daug kitos naudos organizmui, padeda apsisaugoti nuo vėžio.

3. Jeigu dažnai apima mieguistumas, reikėtų atkreipti dėmesį į savo mitybos racioną, nes jis tiesiogiai veikia savijautą. Ar per daug nepiktnaudžiaujate riebiu maistu?

Amerikiečių dietologai įrodė, kad riebus maistas sukelia apsnūdimą dieną net tuo atveju, kai žmogus naktimis išsimiega. Jų duomenimis, maistas, turtingas angliavandeniai, pakelia bendrą tonusą ir padeda geriau susikoncentruoti, daro mus energingesniais.

4. Valgykite avižinę košę. Ji turtinga maistinių medžiagų, kurios suteikia energijos. Avižose būna pakankamas kiekis magnio, proteinų, silicio, fosforo ir tiamino, kurių trūkumas sukelia mieguistumą ir vangumą.

5. Gali būti, kad jaučiate žvalumo stoką dėl vitaminų trūkumo. Pavyzdžiui, B grupės vitaminų trūkumas sukelia apatiją ir silpnumą. Neverta bėgti į vaistinę papildų. Tiesiog įtraukite į savo racioną produktus, kuriuose yra šių vitaminų, pavyzdžiui, kiaušinių, kepenų, grikių, avižų, žirnelių, riešutų, džiovintų slyvų.

6. Dar vienas vitaminas, suteikiantis žvalumo yra vitaminas C. Be jo imunitetas nusilpsta. Vitamino C būna daugumoje daržovių ir vaisių, ypač kiviuose, citrusiniuose. Naujosios Zelandijos mokslininkų tyrimai parodė, kad dažnai valgantys kivius žmonės jaučiasi žvalesni.

7. Pasistenkite, kad ant jūsų stalo dažniau apsirastų žalumynų, pavyzdžiui, špinatų, kuriuose yra vitaminų A, B, C, D, magnio, kalio, geležies – visos šios medžiagos padeda įveikti nuovargį. Energingumo suteikia ir kiti produktai, kuriuose yra geležies, nes geležis reikalinga, kad organizmas galėtų įsisavinti deguonį. Geležies būna burokėliuose, grikiuose, pupelėse.

8. Fizinis aktyvumas padeda išjudinti organizmą ir sustiprinti imuninę sistemą. Stenkitės įprasti daryti mankštą, dažniau lankytis sporto klubuose ar eiti pasivaikščioti gryname ore.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()