Yra žmonių, kurie giriasi, kad „lengviau pakelia alkoholį“, niekada neapgirsta ir net alkotesteris prieš juos yra bejėgis: mokslininkų tyrimas parodė, kaip yra iš tikro  (4)

Kartas nuo karto į viešumą išlenda kalbos apie vadinamą „nulinių promilių“ draudimą, kuris sumažintų leidžiamą vairuotojo girtumą iki visiško nulio. Galima iki begalybės diskutuoti, ar tokia dabar galiojančių normų pataisa apskritai atneštų kokios nors naudos ir ar ji būtų racionali. Visgi, mokslininkai teigia, kad žmogus neturėtų galvoti apie vairavimą net jei alkoholinių gėrimų vartojo visai nedaug. Tai įrodo ir vienas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažnai iš ne labiausiai išprususių alkoholinių gėrimų mėgėjų galima išgirsti pagyromis skambančius mitus, kad jie gali išgerti daugiau taurelių, tačiau alkotesteris didelių skaičių neparodys, nes jie „lengviau pakelia alkoholį“. Nors įmanoma savo organizmą įpratinti greičiau skaidyti alkoholį, iš tikrųjų daugiau priklauso nuo asmens dydžio ir sveikatos būklės (daugiau kraujo turinčiame žmoguje tas pats alkoholio kiekis sudarys mažesnę koncentraciją). Tačiau šios neskoningos pagyros greičiausiai yra pagrįstos tuo, kaip žmogus jaučiasi - dažniau alkoholinius gėrimus vartojantis žmogus geriau funkcionuos su aukšta alkoholio koncentracija kraujyje nei tas, kuris gerai rečiau. Tai ir yra problema.

Mokslininkai seniai pastebėjo, kad girti vairuojantys ar į renginius einantys žmonės nebando apgauti policininkus ar apsaugos darbuotojus - jie patys tiki, jog nėra tokie apsvaigę, kokie iš tikrųjų yra. Australijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu mokslininkai pasivaikščiojo po barus ir aludes. Jie tyrimo dalyvių prašė įvertinti savo girtumą, o vėliau jį išmatavo profesionalia įranga. Šie žmonės nesiruošė vairuoti, nedarė nieko nelegalaus, todėl jų atsakymai buvo nuoširdūs. Beveik visi dalyviai savo girtumą įvertino mažiau nei parodė alkotesteriai.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad kuo girtesnis buvo žmogus, tuo netikslesnis buvo jo vertinimas. Taigi, nėra prasmės sėdėti ir galvoti, koks jūsų girtumo laipsnis - jei gėrėte bent šiek tiek, jūsų vertinimas nebus tikslus. Įdomu ir tai, kad alkoholis nėra apdorojamas iš karto. Žmonės gali per kelias minutes išgerti kelias taures ir jaustis neblogai, tačiau po valandos savijauta, tikėtina, stipriai pasikeis.

Teigiama, kad tie, kurie gausiai geria dažniau, dažniau praslysta į klubus ar renginius, kuriuose girtiems ne vieta. Taip yra todėl, kad jie pradeda toleruoti alkoholį ir jų kūnas demonstruoja mažiau  girtumo ženklų. Visgi, negalima pamiršti, kad jų dėmesys ir situacijos vertinimas vis tiek yra prasti, net jei jie ir geba eiti tiesiai.

Tačiau, teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad tie, kurie išgėrė nedidelį skaičių gėrimų, dažniausiai atsimena, kad jų buvo nedaug, ir atvirkščiai. Tai yra, penkias vyno taures išgėręs žmogus nemanys, kad išgėrė vieną. Visgi, savo galimybe vertinti pagal savijautą neverta. Geriausiu atveju gausite baudą, o jūsų draugai jums su priekaištu ir pašaipa primins, jog visada kartojote, kad galite alkoholio išgerti daugiau nei kiti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(9)
(9)

Komentarai (4)