Naujoji sensaciją sukėlusi sistema atrodo taip, tarsi būtų tikra Saulės sistemos dvynė, bet ją atrado ne astronomai, o atradimų gali būti ir dar daugiau  ()

NASA aptiko Saulės sistemos sesę dvynę už daugiau nei 2500 šviesmečių. Naudodami Kepler kosminio teleskopo duomenis, tyrėjai aptiko aštuntąją planetą Kepler-90 sistemoje, dabar žinomų planetų skaičiumi prilygstančią mūsiškei. Prieš NASA pranešimą, internete sklandė gandai, kad spaudos konferencija gali būti apie ateivių atradimą. Kaip visada, to nebuvo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-15 Naujoji sensaciją sukėlusi sistema atrodo taip, tarsi būtų tikra Saulės sistemos dvynė, bet ją atrado ne astronomai, o atradimų gali būti ir dar daugiau  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Google programinės įrangos inžinierius Christopheris Shallue ir Andrew Vanderburg iš Teksaso universiteto Austine panaudojo neurotinklą – mašininio mokymosi tipą, mėgdžiojantį ryšius tarp smegenų neuronų – naujų planetų paieškoms senuose Kepler duomenyse. Savo algoritmą jie treniravo 15 000 signalų, kuriuos jau buvo patikrinę mokslininkai ir pažymėję juos kaip tikras egzoplanetas arba ne.

Dažniausiai potencialias egzoplanetas turi patikrinti žmonės tyrėjai ir nustatyti, ar ten jos iš tiesų yra. Bet Kepler surinko gerokai per daug duomenų, kad mokslininkai galėtų atlikti tai rankiniu būdu, o neurotinklas atlieka tai daug greičiau.

„Mašininio mokymosi modelis tiesiog galėjo žiūrėti į daugiau signalų, nei kada nors galėtų žmonės,“ sakė Shallue spaudos konferencijoje. Modelis 15 000 treniruotėms naudotų signalų patikrino maždaug per 2 valandas.

Patikrinęs 670 žvaigždžių Keplerio signalus, modelis rado dvi naujas planetas. Viena, Kepler-80g, sukasi apie maždaug už 1100 šviesmečių esančią žvaigždę, turinčią dar 5 kitas planetas. Kita atrasta planeta Kepler-90i, yra aštuntoji savo sistemoje.

„Kepler-90i nėra vieta, kur norėčiau apsilankyti,“ sakė Vanderburgas. Planeta atrodo, yra maža ir uolėta, veikiausiai be storos atmosferos. Kadangi jos orbita taip arti žvaigždės, šio pasaulio paviršius galėtų būti įkaitęs iki 425°C.

Visos žvaigždės Kepler-90 planetos sukasi arčiau jos, nei Žemė sukasi apie Saulę. Arčiausiai žvaigždės skrieja dvi planetos, šiek tiek didesnės už Žemę, tada mažiausia sistemos planeta Kepler-90i, už kurios rikiuojasi trys šiek tiek mažesni už Neptūną pasauliai ir du dujiniai milžinai. Toks išsidėstymas panašus į mūsų, tad gali padėti išsiaiškinti ar mūsų planetų sistemos susidarymo būdas yra dažnas

Gali būti, kad tolimoji sistema turi ir dar daugiau planetų, nes Kepler ieškojo tik artimus žvaigždei plotus. Tad gali būt, kad mūsų sistemai priklausančio didžiausio planetų skaičiaus rekordo laurai gali pereiti kam kitam.

„Kepler-90 sistemoje dar daugybė neieškotų plotų, ir stebėčiausi, jei daugiau planetų toje sistemoje nerastume,“ sakė Vanderburgas. „Gal yra tokių sistemų, turinčių tiek daug planetų, kad mūsiškės 8 atrodo visai įprastos.“

Ir dar naujienų iš „Ne ateiviai“ skilties, Breakthrough Listen projektas – $100 mln programa, skirta civilizacijos už Žemės ribų paieškoms – ieško radijo signalų iš tarpžvaigždinio asteroido, Oumuamua. Patikrinę ketvirtį duomenų, jie nerado signalo, kuris rodytų uolienoje esant nežemišką gyvybę.

Leah Crane

newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: