10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–12–25)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-25 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–12–25)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
   Gimė 24 metus užšaldytu embrionu išbuvęs kūdikis

2017 lapkritį sėkmingai gimė kūdikis, kurio embrionas buvo užšaldytas prieš 24 metus — tai ilgiausias laikas, kurį išsaugotas gyvybingas embrionas. Emma yra tik vienas iš vaisingumo medicinos pastarųjų kelių metų pasiekimų pavyzdžių.

futurism.comtechnologijos.lt

2:
  Daugiau jokių sudužusių telefonų ekranų? Atsitiktinai išrastas pasitaisantis stiklas

Tokijo universiteto studentas netyčia sukūrė naujo tipo pasitaisantį polimerinį stiklą
Nors savaime pasitaisanti guma ir plastikai nėra naujiena, tyrėjai teigia, kad naujoji medžiaga yra pirmoji tokio tipo kieta substancija, galinti pasitaisyti kambario temperatūroje.
Tolesni eksperimentai parodė, kad sugijusi medžiaga pradinį stiprumą atgaudavo po poros valandų.

theguardian.comtechnologijos.lt

3:
  Elonas Muskas parodė Falcon Heavy raketos fotografijas prieš pirmąjį skrydį

SpaceX įkūrėjas Elonas Muskas parodė kelias kompanijos naujos megaraketos — Falcon Heavy — nuotraukas. Pirmasis raketos paleidimas planuojamas kitą mėnesį.
Twitter paskyroje Muskas parodė kelis naujosios raketos vaizdus iš SpaceX angaro prie palesidimo platformos Pad 39A NASA Kenedžio kosmoso centre Kanaveralo kyšulyje. Nuotraukose matomas Falcon Heavy vaizdas iš viršaus ir įspūdingas 27 pirmosios pakopos variklių panorama.

space.com

4:
  Per daug vaizdo žaidimų – liga

Ar pernelyg daug vaizdo žaidimų gali reikšti psichinės sveikatos sutrikimą? Kai kuriais atvejais – taip. PSO ruošiasi pirmą kartą įtraukti žaidimų sutrikimą į Tarptautinę ligų klasifikaciją. Šis plačiai naudojamas diagnostikos sąvadas paskutinį kartą buvo atnaujintas 1990 metais, o naujausia jo versija – ICD-11 – turėtų būti paskelbta 2018.
Žaidimų sutrikimo apibūdinimas dar nėra galutinis, bet siūlomame variante kriterijai yra tokie, kad žaidimo sutrikimai diagnozuotini, jei žmogus žaidimams teikia didesnį prioritetą nei kitiems gyvenimo interesams, ir elgesio nenutraukia, nepaisydamas neigiamų pasekmių.
Be to, projekte numatoma, kad prieš patvirtinant diagnozę, toks elgesys turi trukti ilgiau nei metus.

newscientist.com

5:
  Šarvai iš grafeno galėtų sustabdyti kulką, tapdami kietesni už deimantą

Jei Niujorko miesto universiteto tyrimas pavyks, neperšaunamos liemenės nebus sunkios ir storos. Prof. Elisa Riedo vadovaujami mokslininkai nustatė, kad dviejų suklotų grafeno sluoksnių konsistencija nuo smūgio gali tapti kietesnė už deimantą.
Naująją medžiagą – diamenas – sudaro vos du grafeno sluoksniai ant silicio karbido pagrindo. Įprastomis sąlygomis ji yra lengva ir lanksti kaip folija. Nuo staigaus mechaninio poveikio kambario temperatūroje ji tampa kietesnė už deimantą.
Medžiagą pagaminta, remiantis kompiuteriniu modeliu, kuris rodė, kad taip turėtų nutikti, teisingai surikiavus lapelius. Riedo su kolegomis atliko bandymus su tikru diamenu, ir jie Bongiorno'o atradimą patvirtino.

newatlas.com




6:
  Antarktidoje prieš 150 milijonų metų gyveno didžiulė jūrų reptilija

Argentinoje mokslininkai rado prieš 150 milijonų metų Antarktikoje gyvenusio didžiulio plėšraus jūsų roplio – pleiziozauro – liekanas. Keturpelekė 12 metrų ilgio reptilija gyveno vėlyvajame juros periode ir yra seniausias šiame žemyne aptiktas padaras. Atradimas netikėtas, nes nemanyta, kad uolienos, kuriose liekanos rastos, tinkamos tokių kaulų, kaip šios jūrų reptilijos stuburas, išsaugojimui

phys.org

Pasidalinkite su draugais
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: