Gal senovės graikai neklydo? Ar reikėtų sportuoti nuogiems?  ()

Senovės graikai dėvėjo labai paprastus drabužius, kuriuos galėjo nusimesti per sekundę. Jie sportavo nuogi ir tikėjo, kad geriausia sportinė apranga - jokios aprangos. Šiais laikais vis daugiau žmonių atranda nuogą jogą, bet šiaip sportininkai nuogi nebėgioja. O gal turėtų? Ar sportavimas be drabužių turi kokių privalumų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovės Olimpinės žaidynės, kurių istorija prasidėjo 1100 metų prieš mūsų erą, tiesiog švytėjo nuo nuogų sportininkų. Iš pradžių ne visi jie buvo nuogi - šiokie tokie drabužiai buvo laikomi privalumu, o ne apribojimu. Tačiau vėliau, pastebėjus, kad nuogi sportininkai yra pranašesni ir dažniau laimi įvairias rungtis, drabužius nusimetė visi. Olimpinėms žaidynėms sugrįžus 1896 metais nuogumas jau nebebuvo madoje, o dabar apskritai yra išnykęs.

Dabar rinka yra užpildyta labai specializuotų sportinių drabužių. Golfo žaidėjai dėvi specialius marškinėlius, bėgikai, priklausomai nuo distancijos ir vietos, dėvi specialiai bėgimui sukurtus batus, o net panašūs žaidimai turi skirtingas uniformas. Tai, žinoma, gerai, technologijos turi judėti į priekį. Bet ar tai nėra tik verslininkų išmonė ir siekis sporto entuziastams įsiūlyti kuo didesnę produktų įvairovę? Ar nėra taip, kad drabužiai sportininkus varžo labiau nei padeda?

Galbūt drabužiai tik skatina perkaitimą? Trukdo tekėti kraujui? Neleidžia raumenims laisvai susitraukinėti? Robertas Herbstas, profesionalus treneris ir sunkiaatletis, teigia, kad drabužiai daugeliu atveju tik trukdo. Prasta medžiaga leidžia kauptis drėgmei, per laisvai drabužiai trukdo judėti, o per tamprūs - sugeria dalį raumenų energijos. Tam, kad drabužiai netrukdytų, jie turi tikti idealiai, tačiau juk sportininkai juda ne vienodai. Todėl dažnai sportinė apranga vienu ar kitų treniruotės ar varžybų metu spaudžia vieną ar kitą tašką, kad ir kaip gerai ji tiktų. Egzistuoja tokių drabužių, kurie palaiko raumenų formą. Be drabužių raumenys patys turi išmokti atlaikyti savo svorį ir formą. Ne vienas profesionalus treneris pataria išbandyti sportą be drabužių - niekas netrukdo raumenims judėti, prakaitas žliaugia tiesiai šalin nuo kūno, o judesiai yra laisvi ir be jokios papildomos atramos.

Visgi, tai nėra galutinis atsakymas. Treniruotės nuogiems turi didelių minusų. Drėgmė gali kauptis kūno raukšlėse, pažastyse ir kitose vietose. Tai gali sukelti infekcijas. Taip pat negalima pamiršti, kad mes ir taip dėvime drabužius nuolatos, mes esame pratę prie jų svorio ir spaudimo. Galiausiai, drabužiai gali sumažinti nemalonių traumų tikimybę.

Kita vertus, nuoga joga populiarėja, ypač tarp moterų. Teigiama, kad jogos pozoms netrukdo nuogumas, jis gali net padėti. Taip žmogus pats geriau supranta savo kūną, o jokie drabužiai negali būti sukurti vienodai gerai veikti visose jogos pozose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(6)
(15)

Komentarai ()