JAV nustebino pasaulį - panaikino draudimą kurti žmogui mirtinus virusus: kuo tai gali baigtis?  ()

Prakalbus apie mirtinus virusus kalba dažniausiai greitai pasisuka apie tai, kaip su jais kovoti. Tačiau JAV šiuo klausimu nustebino pasaulį – šalis apsisprendė, kad yra panaikinimas draudimas kurti mirtinus virusus, rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerika tvirtina, kad toks sprendimas būtinas tyrimams, kurių metu „kuriamos strategijos ir efektyvios priemonės, padedančios kovoti su greitai kintančiais ir visuomenės sveikatai pavojų keliančiais patogenais“.

Nacionalinio sveikatos instituto ekspertas Francis Collinsas kreipėsi į visuomenę ir pranešė apie naująjį kontraversišką sprendimą. Šiuo metu kalbama apie darbus su trimis virusais, tačiau situacija bus dar vertinama pagal tai, ar iš tyrimų gaunama nauda viršys riziką.

„Mes turime atsakomybę užtikrinti, kad su pavojingais virusais bus dirbama labai atsakingai. Taip pat mes suvokiame, kokia biosaugumo rizika yra siejama su tokiais tyrimais“, - tvirtina ekspertas.

Šis sprendimas reiškia, kad užbaigtas trejus metus trukusios diskusijos dėl gripo viruso, ūminio kvėpavimo takų sindromo (SARS) ir Artimųjų Rytų kvėpavimo sindromo (MERS) tyrimų.

Kritikai tvirtina, kad dėl tokių bandymų kyla grėsmė milijonams – jei naujieji, per tyrimus sukurti virusai būtų laikomi nepakankamai sandariai arba „ištrūktų“ iš laboratorijos.

JAV sustabdė vykdytus turimus dar 2014 metais, kad būtų peržiūrėta tvarka, kaip dirbama su virusais ir kaip jie yra laikomi. Tuo metu F. Collinsas pareiškė, kad grėsmė biosaugumui turi būti „geriau išnagrinėta“. Taip buvo nuspręsta po to, kai įvyko keli incidentai, kurių metu atskleista informacija apie valstybinėse ligoninėse pastebėtą netinkamą elgesį su potencialiai pavojingais patogenais. Pranešta, kad Ligų kontrolės ir prevencijos centruose JAV darbuotojai netyčia susidūrė su juodlige, o vėliau vykdytas tyrimas parodė, jog buvo ir daugiau atvejų, kuomet laboratorijų darbuotojai nesilaikė nustatytų taisyklių. Maždaug tuo pačiu metu kartoninėje dėžėje, neapsaugotame šaldytuve, Nacionaliniame sveikatos institute buvo aptikti indai su mirtinu raupų virusu.

Pranešime apie tyrimų atnaujinimą taip pat pabrėžta, kad eksperimentai bus vykdomi tik tuo atveju, jei bus patvirtinta, kad „tyrėjas ir institucija yra pajėgūs ir pasiryžę tyrimus vykdyti saugiai, o esant reikalui labai greitai reaguoti“. Be to dar kartą patvirtinta, kad tokie moksliniai tyrimai turi būti „etiškai pagrindžiami“ ir kad kiekvienas sukurtas ar tiriamas patogenas „turi būti įvertintas kaip galimas pandemijos šaltinis“.

Mokslininkas Tomas Friedenas, vadovavęs Ligų kontrolės ir prevencijos centrams, teigiamai vertina sprendimą atnaujinti tyrimus, nes tai padės „mokslininkams geriau supranti pavojingus organizmus ir galiausiai jie galės išmokti juos stabdyti“.

„Šie tyrimai gali būti labai naudingi tik tuo atveju, jei pagrindiniu prioritetu tampa laboratorijų saugumas ir į tyrimus įtraukiama tik maža, išskirtinai tam paruoštų asmenų grupė“, - tvirtina jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()