JAV skelbiama, kad homeopatiniai preparatai siejami su sunkiomis ligomis ar net mirtimi  ()

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai ketina griežčiau kontroliuoti alternatyvių sveikatos priežiūros preparatų prekybą, nes padaugėjo atvejų, kai jie siejami su sunkiomis ligomis ar net mirtimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija (angl. FDA) pateikė naują pasiūlymą, siekdama reguliuoti 3 mlrd. dydžio pramonę, kuri ilgą laiką buvo tradicinės medicinos tolima atšaka.

Mokslininkų traktuojami kaip šių laikų gyvačių aliejaus homeopatiniai produktai įstatymiškai laikomi vaistais, bet šiuolaikinis mokslas į juos žvelgia skeptiškai. Daugumoje produktų yra stipriai skiestų vitaminų, mineralų ir nedidelių vaistų dozių.

Dabar agentūra nusitaikė į didžiausią grėsmę sveikatai keliančius preparatus, taip pat ir tuos, kurie siūlomi vaikams ar rekomenduojami nuo sunkių ligų.

Tiesa, toliau bus pardavinėjama daugybė mažai rizikos keliančių produktų, gaminamų populiarių homeopatinių preparatų gamintojų.

„Žmonės pasitiki ir investuoja pinigus į gydymo būdus, kurie labai menkai gydo arba apskritai negydo, ar dar blogiau – į produktus, kurie gali padaryti sunkios ir net neatitaisomos žalos“, – sakė FDA komisijos narys daktaras Scottas Gottliebas.

Homeopatiniai preparatai prilyginami dietiniams papildams, taigi FDA netikrina jų saugumo ar efektyvumo prieš jiems patenkant į prekybą. Bet priešingai nei papildais, homeopatiniais preparatais žadama išgydyti vienokius ar kitokius medicininius simptomus, ligas – panašiai kaip vaistais.

Pastaraisiais metais dėl kelių homeopatinių preparatų žmonės patyrė sveikatos problemų, o pačiuose preparatuose rasta galima toksiškų ingredientų.

Pernai FDA įspėjo vartotojus dėl vieno gamintojo gaminamų dantų dygimą lengvinančių tablečių, nes įtarta, kad jos sukėlė kūdikiams priepuolių ir netgi būta mirties atvejų. Vėliau DFA atliko tyrimą, kuris parodė, kad tabletėse yra didelis kiekis šunvyšnės – nuodingo augalo, kuris nedideliais kiekiais nuo seno naudojamas medicinoje. Balandį šias tabletes uždraudė pardavinėti.

2009 m. FDA nurodė kitam gamintojui liautis gaminus tris preparatus, kuriuose buvo cinko gliukonato, nes daugiau nei 100 žmonių pranešė, kad po trijų preparatų vartojimo jiems dingo uoslė.

Šiais metais FDA išsiuntė penkis įspėjamuosius laiškus kompanijoms, gaminančioms homeopatinius preparatus su šunvyšne.

Administracijos pareigūnų teigimu, norima uždrausti prekiauti ir tokiais homeopatiniais preparatais, kurie tariamai padeda nuo ypač sunkių ligų, pvz., vėžio, ar kurie yra lašinami, leidžiami ir pan.

FDA gali išsiųsti įspėjamąjį laišką, konfiskuoti preparatus ar pateikti civilinį ieškinį baudžiamajame procese kompanijoms, kurios nepaiso agentūros rekomendacijų. Sudariusi galutinį planą, agentūra tris mėnesius priims komentarus dėl savo pasiūlymo.

Ginantys vartotojų teises sako, kad FDA draudimai produktams, kurie nėra pavojingi, tačiau juos gaminant nukrypstama nuo tradicinių ingredientų, dozavimo.

FDA nebuvo atnaujinusi homeopatinės medicinos reglamentų nuo 1988 m.

Šiuo metu visame pasaulyje šimtai homeopatinių preparatų parduodami kartu su nereceptiniais vaistais. JAV sveikatos apsaugos organizacijų atstovų teigimu, maža įrodymų, kad homeopatinė medicina veiksmingai gydo vienokias ar kitokias ligas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()