10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–01–01)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-01-01 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–01–01)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  MIT sukurtas augalas, šviečiantis kaip lempa, o šviečiantys medžiai galėtų pakeisti gatvių žibintus

Ateityje kelius galėtų apšviesti ne žibintai, o sukurti bioliuminiscenciniai švytintys medžiai. Ekspertai specialias nanodaleles įšvirkštė į paprastojo rėžiuko lapus, kurie švietė beveik keturias valandas. Taip būtų galima išspręsti daug problemų.

www.thespaceacademy.org

2:
   Nauja vakcinos technologija – perspektyvus opiodų krizės sprendimo būdas

Dėl heroino ir kitų opiatų, JAV tikėtina gyvenimo trukmė trumpėja antrus metus iš eilės. Nepermaldaujamai augantį mirčių nuo perdozavimų grafiką padės taisyti naujas preparatas — opiodinę priklausomybį gydanti vakcina, jau išbandyta su pelėmis ir žiurkėmis.
„Vakcina“ sukelia antikūnų išsiskyrimą, kurie trukdo opioidų molekulėms įveikti hematoencefalinį barjerą, – žmogus nepajaučia pishoaktyvaus narkotikų poveikio, nepaisant dozės dydžio. Vakcinoje yra ir imuninį atsaką į toksiną (šiuo atveju – opioidų grupės narkotikus) sustiprinantis adjuvantas — Army Liposome Formulation kompleksas.

eurekalert.org

3:
  Dvigubas smūgis tuberkuliozei

Ieškodami naujų kovos su gyvybei pavojinga tuberkuliozės infekcija strategijų, mokslininkai rado naują sąjungininką. Jie aptiko medžiagą, trukdančią bakterijoms formuoti mikomembraną, apsaugančią jas nuo antibiotikų. Netgi maža medžiagos koncentracija efektyvi, o naudojama su esamais antibiotikais, jų efektyvumas pagerėja iki 100 kartų.

sciencedaily.com

4:
  Nuosavos kūno svarstyklės: naujas nutukimo supratimas

Tyrėjai aptiko vidinės kūno svorio reguliavimos sistemos egzistavimo įrodymus. Ši sistema veikia kaip vonios svarstyklės, registruojančios kūno svorį, tad ir riebalų masę. Geresnis šio mechanizmo ištyrimas padės geriau suprasti nutukimo priežastis, o taip pat sukurti vaistus nuo nutukimo.

sciencedaily.comtechnologijos.lt

5:
  Robotai mankštinasi vardan mokslo

Japonų inžinierių komanda sukūrė robotus, galinčius atlikti atsispaudimus, atsilenkimus, prisitraukimus ir netgi prakaituoti.
Robotai Kengoro ir Kenshiro, aprašyti žurnale Science Robotics, atlieka stulbinamai žmogiškus judesius – ir gali būti modeliais, padedančiais mokslininkams sukurti geresnius manekenus avariniams bandymams ir protezus, bei geriau suprasti judančio žmogaus kūno vidinę sandarą.

phys.org




6:
  Mokslininkai sukūrė mikrobus „prisimenančius“ savo aplinką

Mikroorganizmai, tarkime, bakterijos, nėra pakankamai sąmoningos, kad galėtų formuoti atsiminimus, bet grupė mokslininkų iš Teksaso sukūrė naują būdą atlikti tai genų lygmenyje.
Tyrėjai praneša sėkmingai sukūrę mikrobus, pranešančius apie savo aplinką ir formuojančius genetinius įvykių „atsiminimus“. Tai galėtų padėti mokslininkams geriau suprasti cheminių medžiagų cirkuliavimą Žemėje ir kaip mikrobai dalinasi tokia informacija kaip, pavyzdžiui, atsparumas antibiotikams.

phys.org

Pasidalinkite su draugais
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: