Švedijoje jau šiemet įsigalios „sutikimo įstatymas“ dėl sekso: kiekvieną kartą reikės parašo prieš gulantis į lovą?  (14)

Seksas turi vykti tik abiejų dalyvių sutikimu – tai dabar Švedijoje įtvirtins įstatymas. Kuo ypatingas naujasis „sutikimo“ įstatymas ir kada jis įsigalios?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netrukus švedai prieš lytinius santykius bus priversti įsitikinti, kad partneris tikrai sutinka. Naujasis „sutikimo“ įstatymas turės ginti tai, kas iš tikrųjų turėtų būti savaime suprantamas dalykas – kad seksas turi vykti laisva valia. Jis įsigalios nuo 2018 metų birželio 1 dienos.

Į „sutikimo“ įstatymą įtraukti tokie punktai:

  • Jeigu asmuo nedavė aiškaus sutikimo seksualiniams veiksmams – savo žodžiais arba aiškiu elgesiu, tada bus nelegalu tą asmenį versti tai daryti ar reikalauti tai daryti. Neturi būti jokios prievartos ar grasinimo prievarta, dėl kurios nusikaltėlį būtų galima nubausti.
  • Bausmės turi būti padidintos: vietoj ketverių metų bus skiriama mažiausiai penkerių metų bausmė už sunkų išprievartavimą.
  • Aukos interesai turės būti pirmoje vietoje ir jai turės būti kuo anksčiau suteiktas palaikymas.

Iki šiol už prievartavimus buvo skiriama bausmė tik tada, kai įrodoma, kad buvo panaudota fizinė prievarta ar buvo grasinama. „Sutikimo“ įstatymas galios ir atsitiktiniams partneriams, ir ilgą laiką santykius palaikančioms poroms, ir sutuoktiniams.

Įstatymo priežastis

Šiuo naujuoju įstatymu vyriausybė nori įteigti visuomenei, kad seksualiniai kontaktai be sutikimo prieštarauja įstatymams ir yra baustini. Švedijos premjeras Stefanas Löfvenas savo kalėdinėje kalboje pabrėžė: „Seksas turi būti laisvanoriškas. Jeigu jis nėra laisvanoriškas, tai jis yra nelegalus. Jeigu nesate tikri, tai geriau atsisakykite.“

Impulsą šiam įstatymui davė ilgai trukę #MeToo debatai apie seksualinį priekabiavimą. Ypač Švedijoje ši kampanija sulaukė didelio atgarsio. Kai kilo Holivudo prodiuserio Harvey Weinsteino seksualinio priekabiavimo skandalas, tūkstančiai švedžių pranešė apie savo patirtą seksualinį priekabiavimą.

Įstatymas sulaukė ir kritikos

Nors didžioji dauguma parlamentarų pritaria šiam įstatymui, pasigirsta ir kritiškų balsų. „Oponentai tikina, kad dabar reikės gauti mylimosios parašą prieš išjungiant šviesą“, – paskelbė socialdemokratų spaudos atstovės funkcijas vykdanti naujienų agentūra „Ritzau“.

Ir Švedijos advokatų sąjungos pirmininkė Anne Ramberg duodama interviu SVT kanalui pareiškė: „Įstatymas reikalauja, kad prieš kiekvieną naują seksualinį veiksmą iš naujo būtų prašoma leidimo. Suaugę žmonės žino, kad ne prieš kiekvieną aktą galima derėtis ir gauti sutikimą tokiu būdu.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(21)
(16)
(5)

Komentarai (14)