Gydytojai perspėja būsimas mamas vengti vieno labai žalingo įpročio - 70% į tai nekreipia dėmesio, tačiau pasekmės pasimato iš karto ir jų nuslėpti neįmanoma (Video)  (5)

„Kūdikis užrėkia tokiu gailiu riksmu, kurį vienąkart išgirdęs gydytojas – niekada neužmirš. Kai būna ryškus alkoholinis sindromas, jis lydimas didele alkoholio abstinencija. Naujagimis gimęs iš karto rėkia, nes jam toliau norisi alkoholio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kūdikis tuo gailiu balsu praneša mums, kad jis yra gilioje alkoholio abstinencijoje, bet tai dar nėra alkoholinis sindromas, jis praneša, kad jį reikia gelbėti, jam statyti lašelinę“, - specialiai šiai temai sukurtame VšĮ Išmanioji SVEIKATOS Akademijos trumpame filme pasakojo Vilniaus Gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Kaip rodo įvairiose šalyse atlikti tyrimai, paklaustos, ar vartojo alkoholio nėštumo metu, moterys paprastai stengiasi pagražinti padėtį. Kad gėrė tada, kai laukėsi kūdikio, pripažįsta vos keli procentai. Tačiau atlikus alkoholio skilimo produktų koncentracijos naujagimio išmatose tyrimą, aiškėja tikrieji skaičiai – būdamos nėščios, svaigalų geria iki 70 proc. moterų. Vienoms – tai taurė švenčių metu, kitoms - „šaukštas konjako nuo žemo spaudimo, nes gydytoja taip sakė“.

Tačiau medikai žodžių į vatą nevynioja – nėštumo metu negalima gerti nė lašo. Dar 1987 m. amerikiečių mokslininkai paskelbė, kad nėščiai moteriai saugios alkoholio dozės nėra. Ši nuostata nepasikeitusi iki šiandien. 0 alkoholio = 0 rizikos.

Išvengti nesudėtinga

1720 – 1750 m. Anglijoje vyko vadinamoji „Džino epidemija“. Pigus alkoholinis gėrimas užplūdo šalį, tada ženkliai sumažėjo gimimų skaičius ir išaugo vaikų iki 5 metų amžiaus mirtingumas. 1726 m. Gydytojų Kolegijos ataskaitoje Britanijos Parlamentui nurodyta, kad geriančių alkoholį tėvų vaikai yra silpni, jiems sutrikusi raida.

Video reportažas apie vaisiaus alkoholinį sindromą

1899 m. kalėjimo gydytojas V. Sulivanas aprašė 600 vaikų, kuriuos pagimdė 120 moterų, priklausomų nuo alkoholio ir vienas pirmųjų nurodė vaisiaus alkoholinio sindromo (toliau – VAS) požymius. Stebėdamas kalinčias moteris Liverpulio kalėjime, kurios piktnaudžiavo alkoholiu, jis taip pat nustatė, kad didėja persileidimų rizika, dažniau tokios moterys pagimdo negyvagimius, kūdikystėje vaikai dažniau miršta. 1910 m. suomių gydytojas T. Laitenenas įrodė, kad moterims, vartojančioms alkoholį, gimsta mažesnio svorio vaikai.

Spaudos konferencijos dalyvių paklausus, kiek jų yra absoliutūs abstitentai, ranką pakėlė tik vienas žmogus – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas ir žmogaus genetikos specialistas prof. Algimantas Utkus. Jis pabrėžė, kad didžiausią žalą būsimam kūdikiui alkoholis daro 3-10 savaitę po pastojimo. Būtent tada formuojasi gyvybiškai svarbūs organai – širdis, akys, ausys, dantys, išoriniai lytiniai organai ir kt. Labiausiai alkoholis pažeidžia mažojo žmogaus smegenis.

Skaičiuojama, kad VASS (vaisiaus alkoholinio sindromo sutrikimo) dažnis yra maždaug 1 iš 1000 gyvagimių.

„Šį sutrikimą lemia alkoholio vartojimas nėštumo metu. Šio žalingo egzogeninio veiksnio metabolitai gali sutrikdyti normalią žmogaus embriono, vaisiaus raidą. Dažnis labai įvairus, priklausomai nuo populiacijos. Įprastai nurodoma, kad VASS dažnis nustatomas vienam iš 1000 gimusiųjų, tačiau norėčiau pabrėžti, kad VAS (vaisiaus alkoholinis sindromas) yra pats sunkiausias pažeidimo laipsnis. Esant vaisiaus alkoholiniam sindromui yra būdingi ne tik centrinės nervų sistemos pažeidimo požymiai, intelektinė negalia, elgesio problemos, bet taip pat ir įvairūs vidaus organų dauginiai defektai. VASS – kiek lengvesnis pažeidimas, kai moteris vartoja mažesnius alkoholio kiekius arba alkoholį vartoja vėlesniu nėštumo laikotarpiu, jau pasibaigus intensyviajai organų genezei (po 3 nėštumo mėnesio). Vystantis VASS, vidaus organų defektų dažniausiai nėra, tačiau centrinė nervų sistema – smegenys – yra pažeidžiama“, - vardijo gydytojas.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (5)