Sergate ir vartojate vaistus? Kada geriau prie vairo nesėsti?  ()

Peršalimas ir atidus vairavimas – nesuderinami dalykai. Daug medikamentų turi veiksmingųjų medžiagų, kurios daro neigiamą įtaką žmogaus reakcijai. Reikia būti atsargiems ne tik su vaistais nuo kosulio ir kitais preparatais. Kada geriau visai nesėsti prie vairo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei pusei vaistinėse parduodamų medikamentų nereikia recepto. Didžiausią jų dalį sudaro vaistai nuo peršalimo, gripo simptomų, skausmo, raumenų ir sąnarių ligų. Dauguma jų neigiamai veikia žmogaus koncentraciją, sugebėjimą greitai reaguoti ir sukelia mieguistumą, suglebimą.

Vaistai nuo kosulio slopina reakciją

Taip veikia dažniausiai į vaistų nuo kosulio sudėtį įeinantis kodeinas, kuris silpnina akių sugebėjimą greitai prisitaikyti prie pakitusio šviesos ir tamsos santykio. Ypač važiuojant naktį ar apniukusiomis rudens bei žiemos dienomis tai gali tapti didele problema. Vokiečių medicinos ekspertai pataria vaistus nuo kosulio vartoti tik prieš miegą arba tada, kai pastatote automobilį ir nebesiruošiate niekur važiuoti.

Rizikingi vaistai nuo peršalimo

Be kodeino, yra ir kitų veiksmingųjų medžiagų, kurios sukelia silpną apsvaigimą ir prailgina reakcijos laiką. Prie jų priskiriamas dekstrometorfanas, difenhidraminas, doksilaminas, pseudoefedrinas ir kt. Šių veiksmingųjų medžiagų paprastam žmogui neįmanoma įsidėmėti, todėl vaistų gamintojai etiketėse turėtų nurodyti, kad jie daro poveikį vairavimo sugebėjimams. Tokiais atvejais sąmoningas žmogus neturėtų sėsti prie vairo.

Dar didesnę riziką kelia kombinuoti preparatai. Tikimybė, kad jų sudėtyje yra raminamųjų ir slopinamųjų medžiagų, yra labai didelė.

Kai kurie migdomieji veikia ir ryte

Dauguma žmonių nepakankamai įvertina migdomuosius, kurių poveikis išlieka ir ryte, kai žmogus jau būna atsikėlęs. Galvos svaigimas, koncentracijos sumažėjimas ir apdujimas – dažnos pasekmės, kurios gali kelti didelį pavojų kelyje.

Visi šie vaistai kelia grėsmę ne tik vairuojant. Į galimą pavojų reikia atsižvelgti ir įvairias mašinas prižiūrintiems darbuotojams arba mechanizuotus darbus atliekantiems darbininkams. Jiems padidėja rizika susižeisti ar sužeisti kitus.

Kai kurie vaistų deriniai gali būti pražūtingi vairuotojams

Didelį pavojų kelia vienu metu vartojami kelių rūšių vaistai, kurie vieni kitus sustiprina. Pavyzdžiui, tabletės nuo skausmo, kuriose yra diklofenako, pavartotos kartu su raminamaisiais, turinčiais benzodiazepino, gali taip smarkiai sumažinti reakcijos sugebėjimus, kad vairuotojas per pirmą posūkį paprasčiausiai nulėks tiesiai, rašoma ADAC išleistoje atmintinėje „Medikamentai ir kelių eismas“. Be to, dauguma vaistų nuo gripo būna sunkiai suderinami su medikamentais nuo kraujo spaudimo. Jie sukelia nuovargį ir širdies ritmo sutrikimus.

Peršalote? Jokiu būdu nesėskite prie vairo, jeigu:

  • informaciniame vaistų lapelyje parašyta, kad jie pablogina vairavimo sugebėjimus;
  • į vaistų sudėtį įeina alkoholis;
  • jaučiatės išsekę, pavargę, apduję, svaigsta galva;
  • karščiuojate;
  • skauda galvą, sąnarius, raumenis;
  • kankina smarkus kosulys, čiaudėjimas, stipri sloga;
  • pykina;
  • išgėrėte naujų vaistų ir nežinote, kaip į juos reaguos organizmas.

Susirgus reikia gultis į lovą, o ne vairuoti. Bet koks negalavimas ir be vaistų sumažina koncentracijos sugebėjimus. Pirkdami vaistus visada pasikonsultuokite su vaistininku apie galimybę juos vartoti vairuotojams.

Šaltinis: „Apothekenumschau“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()