Išgirskite - mokslininkai pabandė išmokyti orkas kalbėti, o rezultatas vis tiek skamba juokingai (Video)  ()

Mokslininkai pasidalijo garso įrašu, kuriame orkos kalba žmonių kalba. Juodai balti banginiai, daugeliui gerai pažįstami iš filmų, bando atkartoti žmonių tariamus garsus. Kartais tai skamba išties juokingai, bet kartais jiems pavyksta stebėtinai gerai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

14 metų amžiaus orka Wikie išmoko pamėgdžioti žmonių kalbą ir gali pasakyti anglų kalba „hello“, „bye bye“ ir „one two“, taip pat ir savo trenerės vardą – Amy, rašoma independent.co.uk.

„Garsams išgauti orkos naudoja savo iškvėpimo angą, tai panašu į tai, jei žmogus kalbėtų per nosį, todėl nesitikime, kad gyvūnai kalbės tobulai. Tačiau mes vis dėlto nustebę, kaip aiškiai orkos gali ištarti garsus“, – sakė Complutense universiteto Madride tyrėjas Jose Abramsonas.

Mokslininkai tyrinėja, kaip banginiai gali pamėgdžioti garsus ir taip suprasti, kaip jie mokosi savo natūralioje aplinkoje.

Pamėgdžioti aplinkos garsus gali nedaugelis žinduolių. Banginiai ir delfinai – vieni iš jų. Buvo užfiksuota atvejų, kai įvairių rūšių delfinai ir banginiai atkartojo ne tik aplinkos, bet ir kitų gyvūnų sukeliamus garsus.

Wikie „kalbėjimo“ įgūdžiai gali padėti mokslininkams suprasti, kodėl banginiai mėgdžioja garsus ir kaip jie tai daro.

„Norime išsiaiškinti, ką sugeba šie gyvūnai“, – sakė J. Abramsonas.

Orkos pastangos atkartoti žmogaus kalbą video siužete

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()