„SpaceX Falcon 9“ nustebino net pačius kūrėjus - tokio dalyko jie visai nesitikėjo: raketos pakopa „išgyveno“ ir sukėlė neplanuotų rūpesčių Elonui Muskui  (4)

Trečiadienį iš paleidimo aikštelės Floridos valstijoje startavo „SpaceX Falcon 9“ raketa. Šis startas buvo neįprastas: nors „SpaceX“ daugkartinio pakopų panaudojimo galimybes vysto itin aktyviai ir panaudotas pakopas saugiai nuleisti jau moka, šįkart buvo pasirinkta leisti panaudotai raketos daliai nukristi į vandenyną. Bet raketa nustebino kūrėjus: ji išgyveno kritimą ir saugiai sūpavosi ant Atlanto vandenyno bangų, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia staigmena „SpaceX“ pridarė netikėtų rūpesčių: dabar tą plūduriuojančią raketos dalį bandoma kažkaip išgriebi iš vandens ir parsigabenti į sausumą, tvirtino „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas.

Trečiadienio skrydžiu „SpaceX“ į orbitą iškėlė sunkų Liuksemburgo vyriausybės užsakymu pagamintą palydovą. Paprastai tokių misijų metu „SpaceX“ yra linkę „Falcon 9“ pakopas saugiai nuleisti ant vandenyne plaukiojančių nuotoliniu būdu valdomų „SpaceX“ nusileidimo aikštelių. Bet prieš startą „SpaceX“ paskelbė, kad pakartotiniam naudojimui šios raketos nenuleidinės, nors būtent ji jau yra naudojama nebe pirmą kartą. Tokio sprendimo motyvų „SpaceX“ neaiškino, nors internete būta pamąstymų, kad būtent ši raketa yra senesnės „Falcon 9“ versijos egzempliorius.

Be to, gali būti, kad „SpaceX“ negalėjo naudoti ties Floridos krantais esančios nusileidimo aikštelės, nes ji bus reikalinga kitą savaitę numatytam pirmajam sunkiosios raketos „Falcon Heavy“ startui. Kita nusileidimo aikštelė plūduriuoja Ramiajame vandenyne, ties Kalifornijos valstijos pakrante.

Bet nors nusileidimo aikštelės, pasirengusios priimti besileidžiančią „Falcon 9“ raketą ir nebuvo, ji vis tiek atliko visus nusileidimo ant kieto paviršiaus žingsnius: artėjant prie Žemės paviršiaus tris kartus įjungė savo stabdymo variklius taip lėtindama savo nusileidimo greitį.

Žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ E. Muskas atskleidė, kad buvo išbandomas didelės galios nusileidimo metodas ir jo kompanija šio nusileidimo metu nenorėjo apgadinti nusileidimo aikštelės. Ganėtinai akivaizdu, kad nebuvo tikimasi šios „Falcon 9“ raketos pakopos išlikimo, tačiau kad jau įvyko tai, ko niekas nesitikėjo, tenka sukti galvas, kaip tą pakopą parvilkti į sausumą.

Be abejo, nėra žinoma, kokia yra į vandenį nukritusios raketos būklė. Esama istorinių žinių apie sūraus jūros vandens pažeistus kosminius aparatus, todėl kyla abejonių, ar „SpaceX“ dar sugebės skraidinti šią raketą. Bet jeigu ji nustebino vieną kartą, juk gali įvykti ir antra staigmena?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(79)
(2)
(77)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: