Atsisveikinkite su plastikiniais šiaudeliais - kodėl jie nyksta ir kas juos pakeis? (Video)  ()

Pasaulio barai ir kavinės artimiausiu laiku, tikimasi, atsisveikins su įprastiniais, iš plastiko pagamintais šiaudeliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaudeliai daro milžinišką žalą mūsų gamtai ir vandenyno gyvūnijai, teigiama pranešime spaudai.

„World Class“ barmenų čempionato sumanytojai, viena didžiausių pasaulio gėrimų gamintojų ir platintojų „Diageo“, sausį viešai paskelbė atsisakanti visų plastikinių šiaudelių ir kitų baro priemonių. Toks sprendimas reiškia, kad ekologija ir atsakingas mąstymas – jau atkeliavo ir į aptarnavimo kultūrą. Svarbu suvokti, kad plastikinis šiaudelis, kurį naudojame vos 20 min., visiškai suya per 200 metų.

Vandenyno tarša

Skaičiuojama, jog vien Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje kasdien sunaudojama apie 500 milijonų šiaudelių. Žinoma, dalis jų – perdirbama, tačiau nemaža dalis vėliau patenka į sąvartynus, o kartais – ir į vandenynus.

„World Class“ ambasadorius Lietuvoje ir „Prike Lietuva“ gėrimų ekspertas Mantas Ruzveltas pasakoja, jog praėjusiais metais lankantis pasauliniame čempionato finale Meksike – nustebino šiaudelių sukeliama tarša.

„Tarp finalinio etapo pertraukų užklydome į laukinį paplūdimį greta Meksiko. Mano pirma reakcija ten buvo: kodėl žmonės į tokią gražią vietą atveža savo šiukšles? Atrodė, jog kažkas tiesiog išvertė priekabą šiukšlių tiesiai į paplūdimį. Tik kiek vėliau supratau, kad tai buvo šiukšlės, išplautos iš vandenyno. Didžioji jų dalis buvo maišeliai, buteliai, kitos plastikinės šiukšlės ir, deja, šiaudeliai. Daug šiaudelių“, – įspūdžiais dalijasi Mantas.

Pasak „World Class“ ambasadoriaus, netoliese šio paplūdimio buvo įsikūrę keletas didelių viešbučių, todėl šiukšlės bei šiaudeliai, kartu su vandens srovėmis, galėjo atkeliauti būtent iš ten.

Šiaudeliai stipriai kenkia vandenynų gyvūnams

Dideliais kiekiais išmetami šiaudeliai nusėda paplūdimiuose, patenka į vandens telkinius, kuriuose kaupiasi ir kelia pavojų vandens faunai. Šio tipo šiukšlės lengvai patenka į žuvų, vėžlių ar paukščių virškinamąjį traktą. Visai neseniai pasaulį apskriejo vaizdo įrašas, kuriame grupė mokslininkų aptiko vėžlį, kurio šnervėje buvo įstrigęs šiaudelis. Skaičiuojama, kad kasmet per 100 milijonų jūros ir vandenynų gyvūnų miršta būtent dėl plastiko taršos.

Siūlo popierių, stiklą, metalą, bambukus

Ar turėtume visiškai atsisakyti šiaudelių gėrimuose? Anaiptol. Kavinėms ir barams siūloma plastikinius šiaudelius keisti keletu alternatyvų. Populiariausia jų – greitai yrantys popieriniai šiaudeliai, kurie natūraliomis sąlygomis išsiskaido vos per 60 dienų. Kitas sprendimas – bambukiniai šiaudeliai. Jie gali būti naudojami daugybę kartų, taip pat yra nekenksmingi aplinkai, o išmetus – greitai suyra.

Gamintojai siūlo ir daugkartinio naudojimo metalinius, stiklinius bei silikoninius šiaudelius. Pavyzdžiui, šiaudeliai pagaminti iš stiklo ne tik draugiškesni aplinkai, jie taip pat yra gaminami skirtingų spalvų, stilių, gali būti puošiami įvairiomis smulkiomis detalėmis. Toks šiaudelis gali tapti ir netikėtu gėrimo akcentu.

„Grubiais vertinimais, populiari kavinė ar baras, vien atsisakę šiaudelių, per metus galėtų sutaupyti apie 600 eurų. Tuos pinigus sėkmingai galima investuoti į kitos formos, ilgalaikius šiaudelius“, – komentuoja gėrimų ekspertas Mantas pabrėždamas, jog vos prieš 15–20 metų šiaudeliai dar buvo mažai paplitę ir niekas jų nepasigesdavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()