Kaip kelsime krovinius ateities kosminėms statyboms? Viena kompanija ragina juos iškelti be jokių raketų  (6)

Žmonija atgavo savo susidomėjimą kosmosu ir vėl nori jį patyrinėti atidžiau. Jau planuojamos naujos kosminės stotys, kurios bus labai svarbios keliaujant į kitas planetas. Todėl „SpaceX“ kompanijos „Falcon Heavy“ raketos bandymas ir buvo toks svarbus. Visgi, itin sunkių ir didelių krovinių iškėlimas į orbitą kainuoja milžiniškus pinigus. Vienas startuolis siūlo sprendimą - visiškai atsisakyti raketų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketos iš tikrųjų yra labai brangios. Net jei pavyksta kelis kartus panaudoti jų pirmosios pakopos variklius ir kitas dalis, jų panaudojimo kaštai vis tiek yra milžiniški. Jei žmonija tikisi kosmose sukurti didžiules konstrukcijas, padėsiančias nusigauti iki Marso, reikia surasti būdų reikalingus modulius į orbitą iškelti kiek įmanoma pigiau. Kaip jums skamba 500 tūkstančių dolerių už vieną krovininės kapsulės kelionę į Žemės orbitą?

Pasak startuolio „SpinLaunch“ tai yra įmanoma, tačiau reikia kiek įmanoma labiau atsisakyti raketų. Bent jau pradinėje paleidimo stadijoje jokie raketiniai varikliai neturėtų būti naudojami, nes tai yra siaubingas resursų švaistymas, kuris ir padidina krovinių pristatymo į kosmosą kainą. Raketos - tai susidėvinti paleidimo sistema, kuri iš esmės yra sudeginama - net ne taip svarbu ar pirmojo ar dešimtojo paleidimo metu. „SpinLaunch“ siūlo į katapultą panašų mechanizmą.

Didžiulėje vakuuminėje kapsulėje suktųsi centrifugos, kol pasiektų maksimalų įmanomą greitį. Jis, beje, būtų labai didelis, nes vakuume trintis būtų labai maža. Tuomet įsuktų centrifugų turima energija būtų panaudota kroviniams į kosmosą tiesiog išsviesti didesniu nei 4820 km/h greičiu. „SpinLaunch“ vadovas Jonathanas Yancey teigia, kad įprastai raketiniai varikliai nebūtų reikalingi, tačiau gabenant sunkesnius svorius raketos galėtų padėti susidoroti su antrąja skrydžio dalimi.

Milžinišku greičiu paleistas krovinys susidurtų su dideliu atmosferos pasipriešinimu ir turėtų kovoti su Žemės gravitacija. Taigi, greitis palaipsniui mažėtų. Tačiau kuo aukščiau kiltų kapsulė, tuo šis pasipriešinimas būtų mažesnis. Jei viskas suveiktų tinkamai, tokios kapsulės, kaip rodo skaičiavimai, galėtų pasiekti kosmosą sunaudodamos kur kas mažiau energijos nei raketos, kurios pradeda nuo palyginti nedidelio greičio ir palaipsniui greitėja, priešingai nei „SpinLaunch“ kapsulė. Vienas toks paleidimas kainuotų apie 500 tūkstančių dolerių, centrifūgas būtų galima naudoti daugybę kartų.

Jonathanas Yancey jau yra žinomas technologijų pasaulyje. Anksčiau jis „Google“ pardavė kitą savo startuolį, kuris kūrė saulės energija varomus dronus. Ta kompanija pernai buvo visai uždaryta kaip nepasiteisinusi. Yancey  yra įsitikinęs, kad dabartinė jo „SpinLaunch“ kompanija savo tikslus būtinai pasieks, jei tik sulauks investuotojų.

„SpinLaunch“ jau buvo sukūrusi ir išbandžiusi sumažintus prototipus. Jie atitiko skaičiavimus, bandymai rodo, kad tokia paleidimo sistema veiktų. Visgi, sunku investuotojus sudominti tokia pakvaišusia idėja kaip krovininių kapsulių svaidymas į kosmosą. Juk raketos skamba įspūdingiau ir yra per ištisus dešimtmečius patvirtinta kosminio transporto rūšis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(43)
(8)
(35)

Komentarai (6)