Į Islandiją dėl šio vandens kasmet suplūsta apie 3 milijonai turistų, tačiau tokio yra ir Lietuvoje: mūsų mokslininkai įrodė jo poveikį sveikatai, o jį išbandyti galima Palangoje  ()

Po to, kai Vakarų Lietuvoje buvo aptiktas geoterminis vanduo, kurį laiką jis buvo naudojamas tik šilumos gamybai. Lietuvių medikų atliktas mokslinis tyrimas įrodė geoterminio mineralinio vandens naudą žmogaus sveikatai. Tirtas geoterminis mineralinis vanduo, išgaunamas iš apatinio devono sluoksnio, glūdinčio 2154 metrų gylyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Natūralaus geoterminio ir mineralinio vandens procedūros plačiai taikomos įvairiuose Europos sveikatingumo centruose, tačiau teigiamą geoterminio vandens poveikį sveikatai Lietuvoje patyrė dar nedaugelis.

Kasmet į Islandiją pasimaudyti „Mėlynosios lagūnos“ geoterminiuose vandenyse plūsta apie 3 milijonai turistų, o sergantieji psoriaze (žvyneline) bent kartą per metus planuoja kelionę prie Negyvosios jūros tam, kad pagerintų savo odos ir sveikatos būklę. Vakarų Lietuvoje glūdintis geoterminis vanduo yra net du kartus karštesnis nei esantis Lenkijoje ar Rusijoje, rašoma pranešime spaudai.

Geoterminio mineralinio vandens procedūros veiksmingai padeda gydyti tokias sunkias ligas kaip artritas, arterinė hipertenzija, psoriazė, palengvina skausmus, padeda greičiau atsigauti po traumų, fizinio bei dvasinio išsekimo. Tai patvirtino lietuvių mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus pateikiame.

Geoterminiame vandenyje – didžiausias mineralų kiekis

Geoterminio mineralinio vandens poveikio sveikatai mokslinį tyrimą atliko Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadovas prof. dr. (HP) Alvydas Juocevičius ir Klaipėdos universiteto dėstytoja, šeimos gydytoja, biomedicinos mokslų daktarė Lolita Rapolienė.

Tyrimas buvo atliekamas netoli Palangos įsikūrusiame poilsio ir sveikatinimo komplekse „Atostogų parkas”. Šis kompleksas pasirinktas dėl čia naudojamo itin aukštos mineralizacijos geoterminio mineralinio vandens. Viename litre šio vandens, kuris išgaunamas iš 2154 metrų gylio gręžinio, ištirpę daugiau kaip 80 gramų mineralinių medžiagų. Tai net kelis kartus viršija kituose Lietuvos kurortuose naudojamo vandens mineralizacijos lygį. Druskininkų „Eglės“ sanatorija mineralinį vandenį išgauna iš 300 metrų gylio, viename procedūroms naudojamo vandens litre, kaip skelbiama, yra 40–45 gramai ištirpusių mineralų, Birštono gydyklose naudojamas vanduo, kaip skelbiama, išgaunamas iš 125 metrų gylio, jo mineralizacija – 8 gramai litre.

Vaistų nuo skausmo prireikė rečiau

Mokslinio tyrimo metu 65 moterims, kurių amžiaus vidurkis 36 metai, dvi savaites kasdien po 20 minučių „Atostogų parke“ buvo taikomos geoterminio mineralinio vandens procedūros.

Po procedūrų kurso tyrėjai pastebėjo, kad dalyvių organizmui atstatyti po ligų ar traumų prireikė mažiau laiko. Pacientės ėmė rečiau gerti vaistus nuo skausmo, o 40 proc. jų apskritai atsisakė.

Mokslininkai nustatė, kad po 10–15 geoterminio vandens procedūrų 60 proc. pacienčių sąnariai tapo judresni, o visoms tyrimo dalyvėms išnyko sąnarių sustingimas. Tyrimas patvirtino, kad geoterminio mineralinio vandens procedūros gerina miegą, virškinimą, reguliuoja kraujospūdį, stiprina nervinę sistemą.

Tuo tarpu asmenys, kurie buvo stebimi tyrimo laikotarpiu, tačiau jiems nebuvo taikomos procedūros, jokių teigiamų organizmo pokyčių nepastebėjo.

„Praėjus mėnesiui po procedūrų kurso ir pakartotinai ištyrus mokslinio tyrimo dalyvių sveikatą paaiškėjo, kad tiriamosios vis dar jautėsi energingesnės, mažiau skundėsi sveikata, stebėta išlikusi didesnė rankų raumenų jėga, mažesnis judesių apribojimas. Po keturių mėnesių procedūrų kurso nusiskundimų sveikata skaičius išliko mažesnis, sąnarių judrumas – geresnis“, – teigė dr. L. Rapolienė. Svarbiausia, anot jos, kad procedūrų nauda organizmui ilgalaikė.

Pagerino odos būklę ir sumažino alergiją

Tyrimo rezultatai parodė ir teigiamą geoterminio mineralinio vandens procedūrų įtaką odai. Dalis tyrimo dalyvių, kurias vargino sausėjanti, niežtinti oda, raudonumas, išryškėjęs kraujagyslių tinklas, alergijos, spuogai, po procedūrų kurso džiaugėsi galinčios pamiršti šias problemas. Praėjus mėnesiui po procedūrų daugumos dalyvių nebevargino odos niežulys, sumažėjo celiulitas.

Tyrimu įrodyta, kad geoterminio mineralinio vandens vonios sumažino poodinį riebalinį sluoksnį. Išmatavus tyrimo dalyvių kūno sudėtį, odos raukšlę ir galūnių apimtis, paaiškėjo, kad odos raukšlė sumažėjo vidutiniškai 10 proc., riebalų kiekis – 2 proc., kūno masės indeksas – 1,4 proc.

Pastebėta, kad po procedūrų sumažėjęs moterų kūno masės indeksas išliko ir po dviejų mėnesių. Praėjus dviem mėnesiams po procedūrų kurso užfiksuotas ir riebalų kiekio kūne sumažėjimas. Moterų kūno svoris, lyginant su buvusiu tyrimo pradžioje, sumažėjo 2-4 kilogramais.

Veikia ir kraują, ir raumenis

Atlikti laboratoriniai kraujo tyrimai parodė, kad po procedūrų kurso tyrimo dalyvių organizme reikšmingai padidėjo kalcio, cinko koncentracija, eritrocitų, hemoglobino kiekis, sumažėjo uždegimo rodikliai.

Po procedūrų kurso nustatytas beveik 12 proc. padidėjęs raumenų elastingumas. „Remiantis tyrimu, galima teigti, kad geoterminio mineralinio vandens procedūrų kursas yra efektyvi atsigavimo po fizinio nuovargio priemonė“, – sakė prof. A. Juocevičius.

Mineraliniame geoterminiame vandenyje esantys mikroelementai į žmogaus kraują patenka per odoje esančias poras ir teigiamai veikia daugelį organizmo funkcijų. Kalis palaiko normalią nervų sistemos ir širdies raumenų veiklą, reguliuoja kraujospūdį. Jodas labai svarbus normaliai skydliaukės veiklai, silicis stiprina kaulus ir kraujagyslių sieneles, bromas – ląstelių membraną ir audinius. Kalcis labai svarbus kaulams ir raumenims, širdies veiklai, kraujo krešėjimui. Natris palaiko organizmo skysčių ir rūgščių balansą. Magnis būtinas gerai širdies ir kraujagyslių, raumenų bei nervų sistemos veiklai palaikyti.

Geoterminio mineralinio vandens procedūros pagerina kraujotaką, o tai padidina deguonies tiekimą, gerina imuninės sistemos funkcijas, paspartina šalutinių medžiagų apykaitos produktų šalinimą.

Gydytojos ir biomedicinos mokslų daktarės L. Rapolienės teigimu, organizmo reakcija į geoterminio mineralinio vandens procedūras priklauso nuo šio vandens sudėties, temperatūros, procedūrų trukmės, jų skaičiaus, taip pat organizmo būsenos terapijos laikotarpiu: „Atlikti visą kursą svarbu siekiant sustiprinti organizmą ir greičiau atstatyti jį po ligų ar traumų. Bet net ir pavienė procedūra daro teigiamą poveikį įvairioms organizmo sistemoms. Procedūrų ciklo kartojimas leistų optimizuoti organizmo veiklą, palaikyti sveikatą ir grožį“. Įdomu tai, kad geoterminis vanduo turi dezinfekcinių savybių, naudojamam sveikatingumo centruose jo nereikia dezinfekuoti chloru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()