Po dviejų dešimtmečių išsiaiškinta, kad GMO yra gerai. Rimtai.  (6)

Genetiškai modifikuoti organizmai iš visuomenės susilaukė daug skeptiškų žvilgsnių ir neteisingos informacijos. Naujoje analizėje apžvelgti daugiau nei du dešimtmečiai tyrimų ir kai kurie GMO gandai nukelti į istorijos šiukšlyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

GMO grūdai

Apie genetiškai modifikuotus organizmus (GMO) daug neteisingos informacijos. Nuo „Frankenmaisto“ etikečių klijavimo iki tiesiog skeptiškumo, šališkos reakcijos į šiuos organizmus netrūko, nors mes, kaip rūšis, savo maistą vienaip ar kitaip genetiškai modifikuojame maždaug 10 000 metų. Gal bent dalį šio nepasitikėjimo padės sumažinti nauja metaanalizė, rodanti, kad GM kukurūzai duoda didesnį derlių ir yra naudingesni sveikatai.

Analizė, kuri neapsiribojo JAV ir Kanadoje atliktais tyrimais, parodė, kad pasaulyje GM kukurūzų veislių derlingumas, lyginant su ne GM veislėmis, yra nuo 5,6 iki 24,5 procentų didesnis. Taip aptikta, kad GM kukurūzuose gerokai mažiau (iki 36,5% mažiau, priklausomai nuo rūšies) mikotoksinų — toksiškų grybelių kolonijų produktų.

Kai kas teigė, kad JAV ir Kanadoje GMO kukurūzų derliaus nepadidino ir gali kelti grėsmę žmonių sveikatai; ši plati analizė parodė priešingą rezultatą.

Šiame, žurnale Scientific Reports publikuotame tyrime, grupė tyrėjų iš Italijos panaudojo 6 000 recenzuotų pastarųjų 21 metų studijų ir atliko vadinamąją metaanalizę – apibendrintą analizę, išvadas darančią iš šimtų ar tūkstančių patikimų tyrimų. Tokios studijos tyrėjams leidžia daryti platesnes ir patikimesnes išvadas, nei būtų galima daryti iš vieno tyrimo.

Neteisingos informacijos taisymas

Dėl įvairių, dažniausiai nemokslinių, priežasčių nerimauta dėl GMO poveikio žmonių sveikatai. Ši analizė patvirtino, kad GMO ne tik nekelia pavojaus žmonių sveikatai, bet iš tiesų gali daryti teigiamą poveikį jai.

Grybelių gaminamos nuodingos medžiagos, mikotoksinai, yra žmonėms ir gyvūnams nuodingi ir kancerogeniški junginiai. Nemenkoje dalyje genetiškai nemodifikuotų ir organinių kukurūzų yra nedideli mikotoksinų kiekiai. Besivystančiose šalyse šios medžiagos dažniausiai pašalinamos valant, bet rizika lieka.

GM kukurūzuose mikotoksinų gerokai mažiau, nes augalai modifikuojami taip, kad juos mažiau pažeistų vabzdžiai. Vabzdžiai augalų imuninę sistemą silpnina, todėl juos lengviau paveikia mikotoksinus gaminantys grybeliai.

Savo analizėje tyrėjai tvirtina, kad iš šios studijos galima „daryti nedviprasmiškas išvadas, padedančias padidinti visuomenės pasitikėjimą maisto produktais, gaminamais, naudojant genetiškai modifikuotus augalus.“

Nors diegiant GMO žemės ūkyje, klausimų tikriausiai dar kils, į kai kuriuos aštriausius ši analizė atsakė aiškiai. Be to, ši informacija gali padėti įtikinti ūkininkus ir kompanijas genetiškai modifikuotų kukurūzų auginimo nauda sveikatai ir finansams. Kai kas jau vadina šią metaanalizę GMO debatų „paskutiniuoju skirsniu“.

Chelsea Gohd

futurism.com

Nuorodos: Genetic Literacy Project, Scientific Reports

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(15)
(8)

Komentarai (6)