Medžiaga, penkis kartus stipresnė už plieną: mažai kas žino, kaip teisingai rašyti jos pavadinimą, o ji naudojama gaminti ne tik neperšaunamoms liemenėms, bet ir išmaniems telefonams  (4)

Jei reikėtų atspėti, ką bendro turi išmanieji telefonai, neperšaunamos liemenės, teniso raketės, šalmai ir „Ferrari F40“, kokių variantų turėtumėte? Juos jungia medžiaga, kuri jos išradėją įrašė į JAV Nacionalinę išradėjų šlovės alėją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikoje gyvenusi lenkų kilmės chemikė Stephanie Louise Kwolek kartu su komanda 1964 m. ieškojo lengvos, bet stiprios medžiagos, tinkamos padangoms gaminti. Per cheminius bandymus S. L. Kwolek eksperimentavo keisdama kaitinamos medžiagos temperatūrą. Taip ji išrado Kevlarą – medžiagą, penkis kartus stipresnę už plieną.

Beje, „Kevlaras“ yra prekinis ženklas, ne tik techninis medžiagos pavadinimas. Todėl, kaip ir visų prekinių ženklų pavadinimai, turėtų būti rašomas iš didžiosios raidės, bet dauguma žmonių mano, kad tai tik medžiagos pavadinimas.

Kevlaras yra itin atsparus tempimui, nedegus ir nelaidus elektrai. Dėl šių savybių Kevlaras plačiai naudojamas karinėje pramonės, aeronautikos srityse, sporto inventoriaus gamyboje. Kevlaro pluoštas naudojamas gaminant neperšaunamas liemenes, teniso raketes, šalmus, slides, sniegaeigių vikšrus, burlentes ir bures.

Ši medžiaga reikalinga gaminant gaisrininkų uniformas, mobiliuosius telefonus, o statybose naudojama siekiant sutvirtinti pastatus per galimus uraganus ir viesulus. 

1995 m. S. L. Kwolek tapo ketvirtąja moterimi, kurios pavardė buvo įrašyta į JAV Nacionalinę išradėjų šlovės alėją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(45)
(3)
(42)

Komentarai (4)