Mokslininkai „lengvai kankino“ vienos šeimos narius, kad suprastų, kaip veikia skausmas  ()

Skausmas – tai aštrus kūną arba jo dalį persmelkiantis jausmas, sukeliantis kentėjimą ir tai turbūt kasdieninis veiksnys daugeliui žmonių, bet tik ne šiai šeimai iš Italijos. Moteris, jos dvi dukterys ir trys anūkai visada turėjo problemų su skausmo pojūčiu. Jie nejaučia, kada pakyla temperatūra ir net susilaužo kaulus to nepastebėdami, pranešė gizmodo.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės mokslininkų komanda, tyrinėdami šeimos narių bei pelių genetiką, nustatė geną, kuris yra atsakingas už nejautrumą. Ši naujiena galėtų ateityje padėti gydyti lėtinius skausmus.

Genetinė šeimos analizė su Marsilio sindromu, pavadinimas kilęs iš šeimos pavardės, retu ir turbūt unikaliu, skausmui nejautriu, fenotipu, ir pelės pavyzdžiu parodė, kad ZFHX2 yra kritinis genas, trukdantis normaliam skausmo suvokimui.

Šeimos nariai sutiko dalyvauti sudėtinguose tyrimuose, kurie skausmą jaučiantiems žmonėms atrodytų kaip lengvas kankinimo būdas. Jie turėjo paliesti nestiprų skausmą sukeliančius daiktus bei paviršius, kurių temperatūra vyravo nuo -10 Celsijaus laipsnių šalčio iki 50 laipsnių karščio ir įdėti rankas į vandenį su ledu.

Galiausiai, tyrėjai nustatė dalį šeimos genomų sekos ir atskleidė naują ZFHX2 geno mutaciją. Jis pakeičia nervinių ląstelių dalį, kur jaučiamas skausmas ir kuriomis šio pojūčio signalas perduodamas į smegenis.

Ankstesnių tyrimų metu buvo sukurtos pelės be ZFHX2 geno, kurių elgesys atrodė gana keistas. Jos buvo hiperaktyvios bei turėjo depresijos požymių.

Šiame naujausiame bandyme pelėms su pastarojo geno mutacija buvo sunku pajausti karštį ir šaltį. Na, o kiti tyrimai siūlo, kad būtent tai lemia šeimos skausmo receptorių nebuvimą.

Svarbu paminėti, kad žmonių skausmo receptoriai yra sudėtingesni nei pelių. Tačiau bandymo autoriai pranešė, kad ir toliau dirbs, bandydami nustatyti, kurie genai gali padėti apsaugoti nuo skausmo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()