Mokslininkai skelbia, kad „Tesla Roadster“ gabena biologinę bombą: greičiausiai tai yra didžiausia Žemės gyvybės kolonija, išsiųsta į kosmosą iki šiol  (2)

Jau suėjo mėnuo, kaip galingiausia „SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“ į kosmosą iškėlė raudonąjį Elono Musko automobilį „Tesla Roadster“ – ir paleido jį kažkur Marso link.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet be manekeno Starmano automobilis turi ir kitų keleivių. Keleivių, pavojingų Marsui ir galimai gyvybei jame, įspėja mokslininkai.

Kosminiai laivai, kurių misijos tikslas yra nusileisti kitoje planetoje, turi praeiti griežtą NASA’os Planetinės Apsaugos Biuro (angl. Office of Planetary Protection, OPP) kontrolę, kuri užtikrina, kad laivai už Žemės ribų neišgabentų net ir mikrogyvybės. Bet „Tesla Roadster“ neturėjo tikslo nusileisti Marse, todėl nepraėjo tokio kapitalinio valymo – tad mašinoje turėtų knibždėte knibždėti žemiškųjų bakterijų – tiesą sakant, greičiausiai tai yra didžiausia Žemės gyvybės kolonija, išsiųsta į kosmosą iki šiol, įspėja JAV Purdue universiteto mokslininkai.

„Jei Marsas turi savo biomą, jam tikrai gresia pavojus, kad bus užkrėstas žemiškųjų bakterijų“, – sako minėto universiteto Žemės, atmosferinių ir planetinių mokslų profesorius Jay’us Meloshas. Pasak jo, net jei „SpaceX“ inžinieriai ir apšvitino automobilio išorę ir saloną, variklis vis tiek turėtų būti užterštas mikrobais – nes niekas nesurinkinėja variklių sterilioje aplinkoje. Bet ar ekstremalios kosmoso sąlygos – kritinės temperatūros, Saulės radiacija ir itin žemas slėgis – neturėtų sunaikinti Žemiškųjų mikrobų?

„Nebūtinai“, – mano to paties universiteto aeronautikos ir astronautikos profesorė Alina Alexeenko. Laboratoriniai tyrimai rodo, kad kosmose tokios bakterijos tik pereitų į letargo būseną, o patekusios į tinkamas sąlygas, vėl atgytų.

„Bakterijų krovinį, keliaujantį „Tesloje“ galima laikyti tiek bakteriologiniu ginklu – tiek atsargine Žemiškųjų bakterijų kopija“, – pastebi A.Alexeenko.

Susidūrimas neplanuojamas

Gera naujiena yra ta, kad „Tesla Roadster“ susidūrimas su Raudonąja Planeta neplanuojamas. Kaip rodo svetainė „Where is the Roadster“? – kuri, beje, nepriklauso Elonui Muskui ar kuriai iš jo kompanijų – pirmąją kovo mėnesio savaitę automobilis yra už daugmaž 8 milijonų kilometrų nuo Žemės, nuo kurios tolsta 3,24 kilometrų per sekundę greičiu.

Atstumas tarp Marso ir automobilio – apie 200 milijonų kilometrų. Prie Marso Elono Musko automobilis arčiausiai priartės 2020-ųjų spalį – bet atstumas iki Raudonosios Planetos bus apie 7 milijonai kilometrų. Toks atstumas – nepakankamas, kad planetos gravitacija pasigautų kosmosu skriejantį automobilį ir pritrauktų į save. Nors reikia pripažinti, kosmose gali nutikti visokių nenumatytų dalykų, kurie galėtų pakoreguoti numatytą trajektoriją, įspėja svetainė space.com.

Vis dėlto, tikimasi, kad per artimiausiu metu kosminė radiacija prives automobilį iki savaiminio irimo, tad pernelyg rūpintis biologiniu pavojumi gal ir nebūtina.

Parengta pagal „Live Science“. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(16)
(-1)

Komentarai (2)