Vėl prisimenama garsios tragedijos detalė - „Titaniką“ pražudė netikėtas įgulos pasikeitimas ir krante palikti raktai?  ()

Laivo „Titanikas“ tragedija, įvykusi 1912 m., sukrėtė visą pasaulį. Pasirodo, šimtų žmonių mirties būtų buvę galima išvengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinę minutę iš laivo įgulos pašalintas jūreivis Davidas Blairas būtų pakeitęs liūdną laivo likimą. Užsienio naujienų portalai skelbia, kad D. Blairas turėjo vienintelį raktą nuo spintelės, kurioje buvo laikomi geriausi to laikotarpio žiūronai.

Istorikai tikina, kad, jeigu ledkalnį per vėlai pastebėję įgulos nariai būtų naudoję tuos žiūronus, vandenynas nebūtų pasiglemžęs 1522 keleivių ir jūrininkų gyvybių, mat jie būtų padėję įžiūrėti pavojų dar iš toli.

Katastrofą išgyvenęs Fredas Fleetas kadaise pripažino, kad lemtingąjį vakarą jis įgulai užsiminė apie tai, jog susidūrimo su ledkalniu tikriausiai nė nebūtų įvykę, jei bent vienas įgulos narių būtų turėjęs gerus žiūronus.

Pasirodo, kad prieš pat didžiąją kelionę iš įgulos pašalintą jūreivį pakeitė labiau patyręs žmogus. Visgi D. Blairas buvo šalia visą tą laiką, kol „Titanikas“ buvo statomas ir apie patį laivą žinojo beveik viską. Įskaitant tai, kur padėti žiūronai. Jis būtų buvęs atsakingas už visus navigacijos prietaisus ir už tai, kad viskas būtų pagal reikalavimus.

Pats Fleetas lemtingą naktį budėjo ir žvalgėsi ledkalnių. Naktis buvo tamsi, nesimatė Mėnulio, o ir vanduo buvo labai ramus. Tai yra prasčiausios įmanomos sąlygos ledkalniams pastebėti, nes nuo ledkalnių neatsimuša bangos, trūksta šviesos. Fleetas pirmasis pastebėjo ledkalnį ir varpu paskelbė apie pavojų. Tuomet dar telefonu informavo įgulą apie tiesiai priešais esantį ledkalnį. Apklausiamas Fleetas nuolat kartojo, kad katastrofa įvyko dėl to, kad budintys jūreiviai neturėjo žiūronų.

Tiesa, ekspertai po to teigė, kad žiūronai nebūtinai būtų padėję, o ir naktinius stebėjimus atliekantys jūreiviai juos ir taip retai tenaudojo. Manoma, kad Fleetas taip tik bandė atsikratyti kaltės jausmo ir save įtikinti, kad be reikiamų priemonių ledkalnio pastebėti negalėjo.

Kodėl dabar buvo prisiminta ši istorija? Aukcione bus parduodami Blairo medaliai. Minėtas raktas, beje, taip pat yra išsaugotas. Blairas jį saugojo iki gyvenimo pabaigos, o vėliau jį paveldėjo jo dukra. Jis pakeitė savininkus, buvo restauruotas ir 2007 metais aukcione buvo parduotas už 70 tūkstančių svarų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()