10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–03–19)  (2)

Liūdnoji laiko pabaiga; Lazerinis termobranduolinis; Robobitės; Širdžiai neįsakysi; Kosminiai dvynių pokyčiai; Saulėtasis Egiptas; Vyriška kontracepcija; Asteroidų sprogdinimas; Dydis nesvarbu netgi galaktikoms; Plastikas jūroje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-19 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–03–19)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Stephenas Hawkingas: šių laikų genijaus gyvenimas

Kovo 14 dieną baigėsi vieno iš žinomiausių šiuolaikinio mokslo vardų, fizikos teoretiko ir kosmologo Stepheno Hawkingo gyvenimas. Ta tema prikalbėta ir prirašyta daug, tad, patogu peržvelgti viską vienoje vietoje.

interestingengineering.comtechnologijos.lt

2:
  Lazeriu kaitinamose nanovielutėse rekordiškai efektyviai vyksta mikrobranduolinės sintezės reakcijos

Kompaktišku bet galingu lazeriu kaitindami surikiuotų nanovielučių iš deuteruoto polietileno (polietileno, kuriame įprastas vandenilis pakeistas sunkesniu vandenilio izotopu – deuteriu) masyvus, CSU mokslininkai pademonstravo mikro branduolinę sintezę. Jie pasiekė rekordinį (500 kartų didesnį nei lazeriu veikiant plokščią paviršių) neutronų – branduolių sintezės produktų – generavimo lygį. Jų darbas publikuotas Nature Communications.
Lazeriniai kontroliuojamos branduolių sintezės eksperimentai paprastai atliekami šimtus milijonų dolerių kainuojančiais lazeriais stadiono dydžio pastatuose. Tokie eksperimentai dažniausiai tiria sintezę švarios energijos gavybai.
Jorge Rocca vadovaujama studentų ir tyrėjų komanda dirba su savo pačių pasigamintais ultrasparčiais ir galingais staliniais lazeriais. Juo apšvitinus nematomas vielutes, iš karto sukuriama karšta ir tanki plazma — tokios sąlygos primena žvaigždžių vidų. Tokioje plazmoje vyksta sintezės reakcijos, sukuriamas helis ir energingų neutronų blyksnis.
Sintezės neutronų gaminimą plačiu mastu galima panaudoti neutronais pagrįsto daiktų vidaus fotografavimui, strukūros tyrimams.

m.phys.org

4:
  JAV prekybos gigantas kuria augalus apdulkinančias robobites

Walmart prekybos tinklas pateikė robotinių bičių, galinčių apdulkinti augalus kaip tikros, patentą.
Tai gali būti signalas, kad Walmart rengiasi labiau kontroliuoti savo maisto tiekimo grandinę.
Tokie dronai žiedadulkes perneštų nuo vieno augalo prie kito, naudodami jutiklius ir kameras.
Robobičių patentą Walmart pateikė kartu su kitais žemdirbystės dronais, tarp kurių, atpažįstantys piktžoles ir stebintys augalų būklę.

www.businessinsider.com.au

3:
  Tyrimas rodo, kad pirmykščiai žmonės poravosi ne vien su neandertaliečiais

Mūsų giminės medyje – dar viena paslaptinga rūšis.
Retai laikome artimus giminaičius neandertaliečius patraukliais. Bet juos pašiepti reiškia pašiepti save: Homo sapiens su Homo neanderthalensis praleido daug intymių akimirkų ir jų genai sudaro 1 – 4 procentus žmonių genomo.
Kitų žmoginių primatų, Denisovo žmonių, DNR, Denisovans, irgi slypi šiuolaikini žmogaus genome.
Iš jo fosilijų išskirta DNR atskleidė tarprūšinį kryžmonimąsi. Tačiau nauja tyrimas žurnale Cell rodo, kad senoviniai romantiški santykiai neapsiriboja Sibiru: per Pietų Aziją keliavę žmonės irgi poravosi su kita Denisovo žmonių grupe.
„Tai revoliucinis tyrimas," sakė Davidas Reichas, tyrinėjantis senovinę DNR Harvardo universitete ir nesusijęs su tyrimu.
„Tai vienareikšmiškai trečiasis kryžminimosi įvykis,“ papildanti anksčiau nustatytus su Denisovo žmonėmis ir neandertaliečiais.

www.washingtonpost.com

5:
  Scotto Kelly'io metai kosmose pakeitė jo genų ekspresiją

Scottas ir Markas Kelly yra identiški dvyniai — bent jau buvo, kol Scottas praleido metus kosmose. Kai Scottas grįžo Į Žemę po 340 dienų buvimo TKS, jis buvo 5 centimetrais aukštesnis, jo masė mažesnė, žarnyno biomas visiškai kitoks, ir — remiantis preliminariais NASA tyrėjų duomenimis — stipriai pasikeitė jo genų ekspresija. Naujame NASA pranešime spėjama, kad fizinis ir protinis stresas Scotto Kelly'io kūne aktyvavo šimtus „kosmoso genų“, pakeitusių astronauto imuninę sistemą, kaulų formavimąsi ir kitus kūno procesus. Nors dauguma šių epigenetinių pokyčių susinormalizavo grįžus į Žemę, apie 7 procentus astronautų genų ekspresijos liko pakeista — gali būti, kad tai liks visam laikui

www.livescience.com




6:
  Egipte greitai bus pastatytas didžiausias pasaulyje Saulės parkas

Benbano Saulės pareke bus įrengtos 32 jėgainės. Parką planuojama užbaigti 2019 metų viduryje, ir pasieks 1650 MW galią.

interestingengineering.comtechnologijos.lt

(8)
(0)
(8)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: