Rusijos mokslininkai atliko eksperimentą, kas būtų, jei Žemei pavojingą asteroidą atakuotume su branduolinėmis bombomis  (3)

Jeigu nutiktų taip, kad Žemei iš tiesų grėstų tokia katastrofa, kaip filme „Armagedonas“, Rusijos mokslininkai pasiūlytų išsigelbėjimo priemonę, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyriausybės finansuojamų mokslininkų grupė iškėlė pasiūlymą tiesiai į mūsų planetą skriejančius asteroidus subombarduoti atominėmis bombomis, kurių sprogstamoji galia yra panaši į jau prigamintų branduolinių ginklų galią. O pasiūlymą pademonstravo... lazerio spinduliais bombarduodami sumažintą „asteroido“ modelį. Ir aprašė savo idėjas recenzuojamame tyrime, kurį publikavo žurnalas „Journal of Experimental and Theoretical Physics“.

Kaip bebūtų keista, galingu lazeriu svilinamas asteroido modelis Žemėje ir atominėmis raketomis apšaudomas asteroidas kosmose turi tam tikrų panašumų. Nors, savaime suprantama, ir skirtumai akivaizdūs.

Mokslininkai asteroido modelį Žemėje labai kruopščiai gamino iš lygiai tokios pačios medžiagos, kokia yra būdinga daugumai „uolinių“ asteroidų – chondrito. O milžiniškas energijos kiekis, kurį į vieną modelio tašką sukoncentravo galingi lazerio impulsai, buvo daugiau ar mažiau palyginami su atominiu sprogimu, vykstančiu viename asteroido paviršiaus taške. Tyrimo aprašyme mokslininkai tvirtino, kad jų eksperimentų duomenys rodo, jog 200 m asteroidą – 10 kartų didesnį už tą, kuris 2013 m. sprogo virš Čeliabinsko – 3 megatonų atominė bomba susmulkintų į nepavojingas skeveldras, kurios išsisklaidytų ir netgi nepataikytų į Žemę.

Pirmasis realiai išbandytas termobranduolinis ginklas Ramiojo vandenyno Enevetako atole buvo susprogdintas 1952 metais – jo sprogstamoji galia buvo apie 10,4 megatonų.

Patys tyrimo autoriai pripažįsta, kad nukreipti pavojingus asteroidus galima ir kitais būdais – pavyzdžiui, gravitaciniu krypties koregavimu, kuomet pasinaudojant gravitacijos jėga asteroidas būtų perstumtas į saugesnę orbitą. Tačiau tam reikalingos pažangesnės žinios apie gresiantį smūgį ir planavimas. Tuo tarpu atominis asteroido bombardavimas suveiktų net ir prieš tokius asteroidus, kurie aptinkami prieš pat susidūrimą.

Asteroidų bombardavimas atominėmis bombomis – nėra iki šiol niekur negirdėta idėja: ją vasario mėnesį publikuotame moksliniame darbe apsvarstė ir JAV mokslininkai.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(9)
(21)

Komentarai (3)