Įkandin „raketų karaliaus“: Musko konkurentų topas  (3)

SpaceX įsitvirtino pasaulinio kosminių raketų pramonės technologinio lyderio pozicijoje: sėkmingiems „Falcon 9“ startams suskaičiuoti neužtenka nei rankų nei kojų pirštų, o čia dar ir „Heavy“ pakilo… Bet konkurentai baltos vėliavos kelti neskuba. Kas gi sugebės nustumti Eloną Muską nuo pjedestalo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vulcan: išsaugoti tai, kas brangiausia

United Launch Alliance, trumpiau ULA, — „Boeing“ ir „Lockhead Martin“ susivienijimas. Būtent jis gamina„Delta-4“ ir „Atlas-5“ raketas. Tik va, šios raketos-nešėjos seniai nusileidžia Falcon 9 ekonomiškumu. O daugkartinė Musko revoliucijaя ilgainiui gali ULA visai pribaigti. Žinoma, Boeing ir Lockheed Martin neketina sėdėti rankas sudėję: amerikietiškam verslui tai nebūdinga. Jau greitai, 2019 metais, turėtų būti paleista nauja United Launch Alliance sunkioji raketa Vulcan. Pagrindinė jos ypatybė – dalinis daugkartinis naudojimas. ULA nori išsaugoti ne visą pirmąją pakopą, kaip Falcon 9 atveju, o tik variklius. Tai atrodys štai kaip: po iškėlimo blokas su pirmos pakopos varikliais atsiskirs nuo raketos-nešėjos ir nusileis parašiutu. O paskui blokas sraigtasparniu bus nugabentas į saugią vietą ir panaudotas kitam startui.

Tokia schema turi neginčijamų privalumų: gelbėjama tik svarbiausia ir vertingiausia dalis. SpaceX koncepcija, kai nuleidžiama visa pirmoji pakopa atrodo efektingai, tačiau Musko kompanijai leidimosi greičio sumažinimui, stabdymui įlekiant į atmosferą ir minkštam nusileidimui reikia pakopos bakuose palikti daugiau kuro. Tai šiek tiek sumažina naudingo krovinio masę, tad, teoriškai Vulcan galės aplenkti Falcon 9 ekonomiškumu. Teoriškai…

New Glenn: milijardierių mūšis

Jei Vulcan galima laikyti realistiškiausiu Falcon 9 konkurentu, tai perspektyvią raketą New Glenn — pačiu „garsiausiu“. Jos kūrimą organizuoja Jeffas Bezosas — turtingiausias planetos žmogus, Amazon įkūrėjas. Naujos raketos kūrimu užsiima Blue Origin — dar viena Bezoso kompanija. Į žemą orbitą aplink Žemę ši raketa gali iškelti iki 45 tonų krovinių. Tai yra, savo galimybėmis New Glenn įsitaisys tarp Falcon 9 ir neseniai iškeltos Falcon Heavy. Jeffo Bezoso kūrinys taps viena iš galingiausių šiuolaikinių raketų, galinčių vykdyti įvairiausias misijas.

Bet svarbiausia ne tai. Svarbiausia, kad ji bus iš dalies daugkartinio naudojimo. Ir čia matome tiesioginę analogiją su Falcon 9, juk Blue Origin į Žemę nori grąžinti visą pirmąją pakopą. Tūps ji vertikaliai. Yra netgi gražus filmukas, kaip tai atrodys:


Kita New Glenn ypatybė, beje, aktuali ir jau apžvelgtai „Vulcan“ raketai – varikliai BE-4. Čia verta pasigilinti, mat juose kurui bus naudojamas metanas, o oksidatorius — skystas deguonis. Tuo jis skiriasi nuo Falcon raketų Merlin variklių, kuriuose naudojamas žibalas ir skystas deguonis. Ekspertų nuomone, metano/skysto deguonies pora – perspektyviausia, nes užtikrina patikimumą, ekonomiškumą ir palieka raketų sistemas projektuojantiems inžinieriams „erdvę manevrams“. Toks kuro pasirinkimas kartu su pirmosios pakopos grąžinimu gali padėti Bezosui įveikti Muską. Tačiau negalima sakyti, kad New Glenn koncepcija taps revoliucija, kaip savo laiko revoliucija tapo sėkmingas Falcon 9 pirmosios pakopos nutupdymas. Jeffas Bezosas eina Musko pramintu taku.


New Glenn
©Blue Origin

Adeline: europietiškas atsakas

Jeigu vietiniams konkurentams Muską pavyti ir pralenkti – visiškai reali užduotis, europiečiams tai padaryti bus daug sunkiau. Pagrindinės Europos kosmoso agentūros viltys siejamos su būsima „Arian-6“, tačiau iš esmės tai tik dar viena vienkartinio naudojimo raketa, kuri, nors ir užtikrins Europai papildomą nepriklausomą kosmoso prieigą, tačiau žaidimo taisyklių iš esmės nepakeis.

Šiuo atžvilgiu įdomiausias Airbus projektas Adeline, smarkiai besiskiriantis nuo visko, kas buvo ir kas yra kosminių raketų rinkoje. Vietoje aerodinaminių gardelinių vairų ir stabdymo variklių, Adeline sistema grįžimui į Žemę naudos sparnus ir porą propelerių.

Savaime suprantama, taip grąžinti galima ne visą raketą, o tik variklį ir dalį radioelektronikos, tačiau tai irgi šis tas. Galiausiai, daugkartinio naudojimo dalis tupia aerodrome, kaip įprastas lėktuvas. Teoriškai, Adeline koncepciją galima būtų panaudoti pačioms įvairiausioms raketoms, taip pat ir jau minėtai „Arian-6“. Tačiau praktikoje viskas daug sudėtingiau: čia ir finansavimo klausimas, ir daugkartinių raketų kūrimo patirties stygius. Ir svarbiausia, nenuilstamai priekin judantis Muskas, rizikuojantis aplenkti savo konkurentus daugeliui metų, jei ne dešimtmečių. Airbus planuoja Adeline sistemą parengti skrydžiams iki 2025 metų. Tuo metu SpaceX jau gali būti „apsiginklavęs“ Big Falcon Rocket (BFR), kuri, paties Musko teigimu, „kanibalizuos“ visas kitas SpaceX raketas.

Europiečiai taip pat ketina išbandyti daugkartinio naudojimo kosminę raketą Callisto. Tai nedidelė programa, panaudosianti tik 1–2% Ariane biudžeto. O ir raketos matmenys gerokai nusileis Falcon 9, bus vos 13,5 metrų aukščio ir metro skersmens. Callisto tikslas – pačios daugkartinio naudojimo sistemos bandymai. Gauti duomenys leis objektyviau įvertinti grėsmes.


Adeline
©Airbus

„Sojuz-5“: paskutinioji Roskosmoso viltis

Dar miglotesni Kinijos ir Rusijos planai. Rusija pasgrindines „kosmines“ viltis sieja su raketa „Sojuz-5“, kur bus lyg ir „rusifikuota“ ukrainietiškojo „Zenito“, versija, lyg ir „Rusj-М“ reinkarnacija naujų realijų rėmuose. Ją kuria RKK „Energija“. Yra žinoma, kad „Sojuz-5“ bus vidutinės klasės raketa su RD-171MV varikliu (pirmoji pakopa) ir dviem RD-0124M (antroji). Ši raketa-nešėja Mėnulio programai netinka, nes jos keliamoji galia per maža, tačiau gali tapti būsimos supersunkios raketos baze. O dar svarbiau, kad teoriškai „Sojuz-5“ paleidimus galima atlikti santykinai pigiai: 55 mln. dolerių už startą. Taip galima pabandyti atimti dalį rinkos iš Musko, nors dabar toks variantas skamba pernelyg fantastiškai – Elonas laikosi labai gerai.

Tikriausiai dėl to 2017-ųjų gruodį buvo paskelbta apie „Sojuz-5“ daugkartinio naudojimo varianto kūrimo pradžią. Pranešta, kad dėl unifikacijos su vienkartiniu „Sojuzu“, būsimoji raketa galės kilti iš Baikonuro, Vostočno, o taip pat, pagal programą „Jūrinis startas“ – plaukiojančio kosmodromo Ramiajame vandenyne. RKK „Energija“ pareiškė, kad Roskosmoso pateiktoje „Sojuz-5“ techninėje užduotyje daugkartinis raketos ar jos elementų naudojimas nenumatytas. Tai yra, „Energija“ darbus atliks savo iniciatyva. Svarbu paminėti, kad be tinkamos patirties ir šiuolaikinės mokslinės–techninės bazės prie SpaceX lygio priartėti vargu ar pavyks. Žinoma, rusų inžinieriai su daugkartinio naudojimo sistemomis dirbo: galima prisiminti bent jau programą „Energija — Buran“. Tačiau tai buvo seniai ir šiek tiek iš kitos operos. Dabar „Buran“ niekam nereikia, o reikia ne tiesiog daugkartinio naudojimo, bet ir pigių raketų.

I. Vedmedenko

naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(1)
(43)

Komentarai (3)