Išrinktas pats bjauriausias Žemėje gyvenantis sutvėrimas - pritariate tokiai nuomonei? (Video)  (2)

Koks gyvūnas pasaulyje jums yra bjauriausias? Daugumai žmonių tai kirmėlės, šliužai ir vorai, tačiau tikriausiai nepagalvojote apie žuvį-lašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bjaurių gyvūnų išsaugojimo bendruomenė atliko apklausą ir jos metu žmonės nusprendė, kad būtent žuvis-lašas yra bjauriausias sutvėrimas pasaulyje. Ši bendruomenė ieškojo būtent tokio sutvėrimo, kuris būtų itin nepatrauklus akiai ir susilauktų ženkliai mažesnio palaikymo nei mieli gyvūnai.

Vis dėlto žmonės yra pernelyg žiaurūs šiai žuviai, turinčiai lotynišką Psychrolutes marcidus pavadinimą.

Žuvis-lašas yra giliųjų vandenų žuvis, gyvenanti netoli Australijos krantų, maždaug 600-1200 metrų gylyje. Ten, kur gyvena ši žuvis, slėgis yra net 120 kartų didesnis nei vandens paviršiuje. Paplaukioti tokiame gylyje žmogui būtų įmanoma tik su tvirtu povandeniniu laivu, na o žuvis-lašas vandens paviršiuje būti nemėgsta.

Dauguma žuvų turi organą – plaukimo pūslę, kurioje laikomas oras, leidžiantis žuviai judėti ir plūduriuoti, kitaip sakant, nenuskęsti. Jeigu norėtume ištraukti dideliame slėgyje gyvenančią žuvį į paviršių, kylant viršun žuvies oro maišelis stipriai išsipučia. Galiausiai jis gali imti veržtis per vargšės žuvies burną, kol ją pribaigs.

Vis dėlto, žuvis-lašas neturi plaukiojimo pūslės, todėl jos skrandis lieka jos kūne net ir iškilus į paviršių. Tačiau tai nereiškia, kad jai patinka būti kitokiame slėgyje. Žuvis-lašas neturi skeleto ir raumenų, todėl iškilusi į paviršių ji tampa sužliurgusi ir nukarusi. Žinoma, jei jos organizmo struktūra būtų kitokia, ji neišgyventų dideliame slėgyje.

Taigi, kodėl mes pernelyg smerkiame žuvį-lašą? Juk jei mes atsidurtume 1200 metrų gylyje – būtume sutraiškyti ir pavirstume į košę, o tuo tarpu žuvis-lašas šiame gylyje atrodo...kaip normali žuvis.

Parengta pagal Smithsonian.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(6)
(1)

Komentarai (2)