Daugybę atradimų padariusiam Kepleriui baigiasi kuras: kam jo reikia ir kas bus paskui?  ()

Per artimiausius keletą mėnesių egzoplanetų ieškantis Keplerio kosminis teleskopas turėtų pabaigti kuro atsargas ir jo misiją teks nutraukti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors originaliai jo misija planuota vos trejiems su puse metų, nuo 2009 gegužės iki 2012 pabaigos, teleskopas viršijo visus lūkesčius.

Misija buvo pratęsta, bet 2013 metų gegužę pirmoji misija turėjo baigtis, nes sugedo antrasis iš keturių diskų, užtikrinančių teleskopo orientaciją erdvėje.

Tada Kepleris nebegalėjo visą laiką žiūrėti į vieną dangaus lopinėlį, bet netrukus sugalvota, kaip jo orientavimuisi panaudoti Saulės šviesą, ir prasidėjo misija K2, trukusi nuo 2014 metų gegužės iki dabar.

Kuras teleskopui reikalingas, kad galėtų nuolatos koreguoti savo padėtį ir žiūrėjimo kryptį ir taip užtikrintų stebėjimų tikslumą bei ryšį su Žeme.

Tiesa, tiksliai neaišku, kada kuras baigsis, taigi misijos valdytojai planuoja tęsti stebėjimus tiek laiko, kiek įmanoma. O kai Keplerio misija baigsis, jo vaidmenį kaip pagrindinis egzoplanetų ieškotojas perims balandį į orbitą kilsiantis Tranzituojančių egzoplanetų apžvalgos palydovas (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()