10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–04–02)  (1)

1: Kinijos krentančios žvaigždės;

2: Tabby žvaigždė pritemo;

3: Šviesioji galaktika;

4: Vaiduokliškas rentgenas – sveikesnis;

5: Žemė – gyvenama;

6: Ar saulė ar lietūs…;

7: Vanduo Kinijai;

8: Auksinio stafilokoko mirtis;

9: Nauji organai;

10:Nevykęs Vilo Smito pasimatymas;


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Nebeveikianti Kinijos kosminė stotis (beveik) sudegė, prieš nukrisdama pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje

Nebeveikianti Kinijos kosminė stotis Tiangong 1 įskriejo į atmosferą ir praktiškai sudegė virš pietinės Ramiojo vandenyno dalies, sako Kinijpos pareigūnai.
Eksperimentinė kosminė laboratorija tankiuosius atmosferos sluoksnius pasiekė šiandien, maždaug 8:15 Pekino laiku.
Paleista 2011, Tiangong 1 buvo pirmoji Kinijos kosminė stotis ir pasitarnavo kaip didesnių projektų eksperimentinė platforma, tokių, kaip 2016 sugsėjį paleistos Tiangong 2 ir būsima nuolatinė Kinijos kosminė stotis.

phys.org

2:
  Keistai mirksinti „ateivių megažvaigždė“ pritemo vėl

Tolimoji megažvaigždė, keistu neperiodiniu savo pritemimu ir nušvitimu kėlusi klausimus apie nežemiškas civilizacijas, pritemo vėl.
KIC 8462852, geriau žinoma kaip „Tabby žvaigždė“ kovo 16 dieną pradėjo vėl temti – labiausiai nuo nuo 2013 metų. Kovo 22 dieną žvaigždės šviesumas vėl tapo beveik normalus.

www.livescience.com

3:
  Galaktika be tamsiosios materijos

Astronomai „Hubble“ teleskopu Banginio žvaigždyne (61 mln. š.m. nuo Žemės) aptiko galaktiką NGC1052-DF2, kurioje praktiškai, o gal ir visai, nėra tamsiosios materijos: skaičiavimai parodė, kad, remiantis galaktikos dydžiu ir žvaigždžių skaičiumi, jos bent 400 kartų mažiau, nei turėtų būt. Lig šiol manyta, kad be tamsiosios materijos galaktikos paprasčiausiai negali egzistuoti, nes jų jų tamsiosios materijos gravitacija sulaiko žvaigždes ir neleidžia joms išsilakstyti. „Tokių objektų egzistavimą paaiškinančios teorijos paprasčiausiai nėra. Ši galaktika kol kas lieka mums visiška mįsle. Absoliučiai neaišku, kaip ji galėjo susiformuoti“, – pareiškė vienas iš tyrimo autorių.

www.nasa.gov

4:
  Rentgeno „vaiduokliški atvaizdai“ sumažintų gaunamą radiaciją

Kinijos fizikų komanda sukūrė detalius rentgeno atvaizdus, naudodami vadinamąją „vaiduokliško atvaizdo“ statistinę techniką, pirmą kartą panaudotą prieš 20 metų infraraudonajai ir regimajai šviesai. Šios srities specialistai teigia, kad būsimomis šios sistemos versijomis bus galima gauti aiškias rentgenogramas, naudojant pigias kameras ir mažiau kenksmingos radiacijos, nei įprasta technika.

www.sciencemag.org

5:
  Asteroidus tyrinėjantis kosminis zondas aptiko gyvybės ženklus – Žemėje

Beveik prieš 30 metų Galileo zondas, prieš keliaudamas į Jupiterį, paskatino astronomą Carlą Saganą surengti naujovišką eksperimentą: paieškoti gyvybės ženklų Žemėje iš kosomoso. Dabar astronomai pakartojo eksperimentą, šį kartą su asteroidų tyrimo zondu, apskriejusiu Žemę 2017 metų gale. Jis irgi Žemėję gyvybę aptiko, bet ne vien tai: atmosferoje anglies dvideginio ir metano buvo daug daugiau, nei užfiksavo paskrisdamas Galileo zondas.

www.sciencemag.org




6:
  Unikalūs hibridiniai saulės fotoelementai, kurie elektros energiją gamins tiek saulei šviečiant, tiek lietui lyjant: kokią gudrybę sugalvojo mokslininkai?

Saulės fotoelementai su kiekviena diena tampa vis tobulesni ir efektyvesni. Tačiau jei oras nėra saulėtas, o lietingas, jie vis dar nėra tokie naudingi kaip norėtųsi. Panašu, kad mokslininkai jau atrado šios problemos sprendimą, tai visiškai nauji hibridiniai saulės elementai. Jie geba gaminti elektros energiją tiek saulei šviečiant, tiek lietui lyjant.

www.iflscience.comtechnologijos.lt

(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: