„Hubble“ teleskopas pasiekė stulbinamą rekordą: užfiksavo toliau nei už pusės Visatos esančią žvaigždę  (8)

Toliau nei už pusės Visatos esanti milžiniška mėlyno spektro žvaigždė, neoficialiai pavadinta Ikaru – tai yra tolimiausia „Hubble“ teleskopu užfiksuota pavienė žvaigždė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Normaliomis sąlygomis tokia žvaigždė būtų per blanki, kad iš tokio atstumo ją galima būtų užfiksuoti net ir didžiausiu teleskopu, bet dėl gamtos įgeidžio, kuris žymiai sustiprina šios žvaigždės švytėjimą, NASA astronomai „Hubble“ pamatė Ikarą ir taip sumušė tolimiausios pastebėtos žvaigždės rekordą. Žvaigždė taip pat buvo panaudota vienos su tamsiąja materija susijusios teorijos patikrinimui.

Žvaigždės šviesa iki mūsų keliauja 9 milijardus metų, ir atsklinda iš tų laikų, kai Visata buvo vos trečdalio dabartinio savo amžiaus.

Gravitacija kaip natūralus kosminis lęšis

Gamtos įgeidis ar pokštas, leidžiantis pamatyti šią žvaigždę, vadinamas „gravitaciniu lęšiavimu“. Prieš objektą esanti masyvi galaktikų klasterio gravitacija veikia kaip natūralus kosminis lęšis, laužiantis ir stiprinantis šviesą. 

Ikaro atveju „kosminiu lęšiu“ tapo galaktikų klasteris MACS J1149+2223. Už penkių milijardų šviesmečių nuo Žemės esantis masyvus klasteris yra tarp Žemės ir galaktikos, kurioje ir yra Ikaras. Sujungę klasterio sukurtą gravitacinį lęšį ir yraptingai aukštą „Hubble“ raišką bei jautrumą, astronomai gali tyrinėti atrastąją žvaigždę.

Oficialus žvaigždės pavadinimas – „MACS J1149+2223 Lensed Star 1“. Tai yra už Saulę gerokai didesnė, masyvesnė, karštesnė ir ryškesnė žvaigždė.

Kai į kosmosą bus paleistas Jameso Webbo teleskopas, mokslininkai tikisi aptikti ir daugiau tokių žvaigždžių.

Parengta pagal NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(53)
(0)
(53)

Komentarai (8)