10 populiarių mitų apie sveikatą: vis dar tikite, kad pienas stiprina kaulus, o morkos leidžia matyti naktį?  (7)

Žmonija turi vieną problemą: didelė populiacijos dalis mėgsta pasigauti kokį nors teiginį, ir jį kartoti tol, kol pati juo įtiki. Tuo pagrįstas ir patarlių bei priežodžių populiarumas – bet daug blogiau, kai viskas persikelia ir realybę, ir be jokio kvestionavimo imama tikėti tuo, ką kartoja minios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl portalas „Business Insider“ atrinko teiginius, kuriais tikima, bet kuriems nėra mokslinio pagrindimo, o mes dalinamės su dažniausiai sutinkamais čia, Lietuvoje.

1. Vienas obuolys per dieną apsaugo nuo lankymosi pas daktarus

Obuoliuose yra daug vitamino C ir skaidulų, kas tikrai naudinga sveikatai, bet tai nėra viskas, ko tik reikia organizmui. Ir jei virusai ar bakterijos pateks į jūsų organizmą, jokie obuoliai, deja, čia nepadės. Tad geriau eikite ir pasiskiepykite nuo gripo – net jei ir mėgstate obuolius.

2. Pienas stiprina kaulus

Visa tai – sėkmingos reklamos kampanijos pasekmė. JAV Agrikultūros departamentas net sako, kad saugusiesiems per dieną reikėtų išgerti 3 puodelius pieno – labiausiai dėl jame esančio kalcio ir vitamino D.

Deja, net keli tyrimai rodo, kad nėra jokio ryšio tarp gausesnio pieno (ar kalcio bei vitamino D turinčių papildų) vartojimo ir rečiau pasitaikančių kaulų lūžių.

3. Šokoladas sukelia spuogus

Populiarus teiginys, bet neteisingas.

Mokslininkai visą mėnesį maitino dvi savanorių šokoladiniais batonėliais. Pirmajai grupei buvo duodami batonėliai, kuriuose buvo 10 kartų daugiau šokolado, nei antros tiriamos grupės saldumynuose. Palyginus spuogų skaičių abiejose bandomosiose prieš dietą ir po jos, jokio skirtumo tarp grupių nepastebėta. Tyrimas parodė, kad nei šokoladas, nei riebalai spuogų susidarymui neturi visiškai jokios įtakos.

4. Peršalus negalima valgyti ledų

Jei pasigavote peršalimą, galite drąsiai pradžiuginti save skanių ledų porcija. Mintis, kad pieniški produktai skatina gleivių išsiskyrimą yra mitas, o tyrėjai sako, kad šaldyti pieno produktai gali net ir sumažinti gerklės skausmą – be visa to dar ir suteikdami papildom kalorijų, kurių šiaip galbūt negautumėte.

5. 5 sekundžių taisyklė

Tikrai pikta, kai koks skanumynas nukrenta ant žemės. Bet jei spėjate pagriebti jį per 5 sekundes, viskas juk gerai, ar ne?

Ne, negerai. Nes iš tiesų bakterijos gali užteršti maistą per miliskenudę.

Be to, tyrimai rodo, kad drėgnas maistas labiau pritraukia bakterijas nei sausas – bet joks „saugus laikas neegzistuoja“. O iš tiesų viskas priklauso, kiek švarus yra paviršius, ant kurio nukrito maistas.

6. Prie cukraus priprantama kaip prie kokaino

Knygos „Fat Chance“ autorius dr. Robertas Lustigas rašo, kad cukrus stimuliuoja malonumų centrus smegenyse tokiu pačiu būdu, kaip tai daro tabakas, alkoholis, kokainas ar net heroinas – ir prie cukraus lygiai taip pat priprantama.

Problema yra ta, sako mitybos įpročių specialistas Hishamas Ziauddenas, kad neurografijoje nėra aiškios ribos, kas jau yra pripratimas, t.y. mokslininkai iš vaizdo atskirti to kol kas negali.

7. Cukrus vaikams sukelia hiperaktyvumą

Daugybė mokslinių tyrimų bandė įrodyti, kad cukrus vaikams sukelia padidėjusį aktyvumą – ir nė vienam nepasisekė.

O pats mitas greičiausiai gimė 1974, kai dr. Williamas Crookas, JAV Pediatrijos akademijai parašė laišką, kurį ši ir paskelbė. „Vien per pastaruosius trejus metus aš pastebėjau, kad cukrus… yra hiperaktyvumo priežastis“, – buvo rašome laiške, bet jame nepateikiama jokių mokslinių tyrimų. Taigi, mitas išbujojo dėl vienui vienintelio žmogaus nuomonės.

8. Nuo rupūžių galima apsikrėsti karpomis

Drąsiai galite glostyti varlę ar rupūžę (bet geriau nereikia – kam gąsdinti vargšą gyvūną?) – jos užkrėsti karpomis negali. Užtat rankos paspaudimas sveikinantis su kitu žmogumi – gali. Karpas sukelia papilomos virusas, ir jis būdingas tik žmonėms.

9. Žmonės susirgo ŽIV, nes lytiškai santykiavo su beždžionėmis

ŽIV neperėjo iš beždžionės į žmogų lytiniu keliu. Tai nutiko per medžioklę – Afrikoje žmonės medžiojo virusu apkrėstas beždžiones, ir infekcija įvyko per kraują.

10. Morkos leidžia geriau matyti naktį

Morkose yra daug vitamino A, kuris tikrai naudingas regai, bet net ir suvalgius visą krūvą šių daržovių, stebuklingas regėjimas, deja, neatsiras.

Iš tikrųjų, šis mitas atsirado Antrojo pasaulinio karo metu, kai Didžioji Britanija ėmėsi propagandinės kampanijos, siekdama nuslėpti naujus radarus, bombonešių pilotams leidusiems „matyti“ naktį.

Parengta pagal „The Business Insider“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(12)
(-3)

Komentarai (7)