Didžiulis kosminis sprogimas galėjo sunaikinti įspūdingus „Kūrimo stulpus“ - tikroji tiesa paaiškės po 1000 metų (Video)  ()

„Kūrimo stulpai“ (angl. „Pillars of Creation“) – iš dujų ir dulkių sudaryti stulpai, esantys Erelio ūko žvaigždžių formavimosi regione, žvaigždžių spiečiuje M16. Čia besiformuojančių žvaigždžių temperatūra siekia net 30 000 laipsnių Celsijaus, o tai yra 5,45 karto daugiau už Saulės temperatūrą – 5500 laipsnių Celsijaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jaunos M16 žvaigždės yra stipraus žvaigždžių regiono ir ultravioletinių spindulių šaltinis. Visa tai palaipsniui formuoja ir ardo regione esančias dujų ir dulkių struktūras.

„Kūrimo stulpai“ savo pavadinimą gavo po to, kai Arizonos valtijos mokslininkai Jeff Hesteris ir Paul Scowenas padarė nuotrauką, kurioje matyti didžiuliai stulpai. Jie buvo žvaigždžių formavimosi proceso dalis. Tuo pačiu metu šiuos stulpus ardė gretimų intensyvių žvaigždžių skleidžiama intensyvus ultravioletinis spinduliavimas. Iš nuotraukoje užfiksuotų stulpų vienas buvo net 4 šviesmečių aukščio, o iš debesų matomi atsikišimai yra didesni už visą Saulės sistemą.

Už šių atsikišimų esančias dujas nuo ultravioletinio spinduliavimo saugo vandenilio dujų darinys. Šios vandenilio dujos yra tankesnės nei išorėje esančios dujos, todėl ilgainiui darinyje ima formuotis prožvaigždės.

Naudojant itin didelį teleskopą buvo nustatyta, kad 11 iš 73 tokių vandenilio darinių formuojasi į jaunas ir mažai masės turinčias žvaigždes, o trijų stulpų galiukuose taip pat yra jaunų žvaigždžių.

Manoma, kad „Kūrimo stulpai“ buvo sunaikinti po supernovos sprogimo prieš maždaug 6tūkst. metų. „Spitzer“ kosminiu teleskopu darytos nuotraukos atskleidė netoli stulpų esančius karštų dujų debesis, kurie galėjo susidaryti po sprogimo.

„Kūrimo stulpai“ nuo Žemės yra nutolę per 7 000 šviesmečių, todėl jei iš tikrųjų vyko didžiulis sprogimas, po kurio jie buvo sunaikinti, mes tai galėsime išvysti tik po tūkstančio metų. Tiesa, yra mokslininkų, kurie mano, kad sprogimo išvis nebuvo - kadangi radiacijos lygis nėra toks didelis. Be supernovos sprogimo, „Kūrimo stulpai“ sunyks palaipsniui, tačiau per gerokai ilgesnį laiko tarpą.

„Herschel“ kosmoso observatorijoje stulpai buvo nufotografuoti 2011 metais pasitelkiant tolimuosius infraraudonuosius spindulius. Tai leido mokslininkams apie šią struktūrą sužinoti gerokai daugiau.

Rentgeno spindulių nuotraukos atskleidė, kad naujai besiformuojančios žvaigždės „Kūrimo stulpų“ vandenilio dujų dariniuose dar nėra pakankamai karštos, kad spinduliuotų rentgeno spindulius, o šių spindulių šaltiniai stulpuose yra išsidėstę padrikai.

Naujausia „Kūrimo stulpų“ nuotrauka buvo padaryta „Hubble“ teleskopu 2015 metais.

Stulpų struktūra yra panaši į darinį, aptiktą žymiai didesniame Sielos ūke, kuris irgi yra žvaigždžių formavimosi regionas Kasiopėjos žvaigždyne. Dujų stulpai Sielos ūke primena stalagmitus, kyšančius iš urvo grindų. Šie stulpai yra žinomi kaip „žvaigždžių kūrimo stulpai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()