Didžioji Britanija pralaimi ginčą dėl „Galileo“ ir tai rimtas pavojaus signalas ir kariškiams, ir verslui  ()

Didžioji Britanija išnagrinės galimybes susikurti nuosavą palydovinės navigacijos sistemą, pranešė Dauningo gatvė, tvyrant abejonėms, ar po artėjančio „Brexit“ Jungtinė Karalystė išliks įtraukta į šaliai gyvybiškai svarbų šios srities Europos projektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Premjerė Theresa May paskyrė inžinerijos ir aerokosminių technologijų ekspertų darbo grupę, vadovaujamą JK Kosmoso agentūros, „išplėtoti galimybes (sukurti) Britanijos pasaulinę navigacijos palydovų sistemą, galinčią valdyti (karines) raketas ir įgalinti palydovinės navigacijos sistemas“, sakoma vyriausybės vadovės biuro pranešime.

Ši grupė išnagrinės galimybę transliuoti iš kosmoso tiek atvirus, tiek šifruotus navigacijos signalus, kad Britanijos sistema galėtų būti naudojama tiek komercinėms, tiek gynybos reikmėms – panašiai kaip šiame sektoriuje dominuojanti JAV Pasaulinė vietos nustatymo sistema (GPS), pridūrė premjerės biuras.

Europos Sąjunga užsiminė, kad Britanijos įmonėms gali būti uždrausta dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose, susijusiuose su jos 10 mlrd. eurų vertės palydovinės navigacijos sistema „Galileo“, kuri buvo sukurta kaip GPS alternatyva.

Britanija atliko svarbų vaidmenį kuriant „Galileo“, turinčią pradėti veikti visu pajėgumu 2026 metais. Londonas argumentavo, kad Jungtinė Karalystė turėtų išlikti šios sistemos visaverte nare net ir Britanijai išstojus iš ES ateinančių metų kovą.

Vis dėlto Londonas atrodo šį ginčą pralaimintis.

Bendrija anksčiau šiais metais nusprendė po „Brexit“ perkelti vieną iš „Galileo“ palydovų stebėsenos bazių iš Britanijos į Ispaniją, kad būtų „užtikrintas saugumas“.

Vienas šaltinis Dauningo gatvėje sakė: „Norime visavertės prieigos prie „Galileo“, įskaitant gyvybiškai svarbius saugumo elementus, padėsiančių nukreipti Britanijos raketas, jeigu jų prireiktų visų mūsų saugumui užtikrinti.“

„Vis dėlto jeigu negausime prieigos, rasime alternatyvą“, – pažymėjo jis.

Britanija galės toliau naudoti „Galileo“ atviruosius signalus, bet šalies ginkluotosioms pajėgoms ir gelbėjimo tarnyboms gali būti užverta prieiga prie užšifruotų kanalų, kai sistema pradės visiškai veikti 2026 metais.

Jungtinės Karalystės verslo sekretorius Gregas Clarkas (Gregas Klarkas) praeitą mėnesį kreipėsi į Europos Komisiją ir išreiškė susirūpinimą dėl galimo Britanijos atribojimo nuo šių saugumo elementų po „Brexit“.

Tarp Th. Mey paskirtos darbo grupės narių bus vyriausybės ir privačiojo sektoriaus specialistų. Be kita ko, jiems bus pavesta išnagrinėti galimybes, ar Britanijos sukurta palydovinės navigacijos sistema galėtų pradėti veikti nuo 3-o dešimtmečio vidurio, pažymėjo Dauningo gatvė.

Antžeminės infrastruktūros objektai, reikalingi, kad ši sistema veiktų visame pasaulyje, galėtų būti įkurti pačioje Britanijoje ir jos užjūrio teritorijose, pridūrė premjerės biuras.

Šiose Britanijos teritorijose jau dabar yra įkurta kompleksų, reikalingų „Galileo“ sistemos darbui.

Neseniai paskelbtoje vyriausybės ataskaitoje pateikiami skaičiavimai, kad netekus prieigos prie palydovinės navigacijos sistemos Britanijos ekonomika patirtų milijardą svarų (apie 1,14 eurų) nuostolių per dieną. Be to, nuo šios technologijos yra priklausomos gynybos sistemos, gyvybiškai svarbūs nacionalinės infrastruktūros objektai ir gelbėjimo tarnybų darbas.

Britanija yra viena iš palydovų technologijų plėtros lyderių. Šalyje sukonstruojama 40 proc. pasaulio mažųjų palydovų ir ketvirtadalis telekomunikacijų palydovų. Pagrindinis šio sektoriaus centras yra Glazgas, prisidedantis labiau negu bet kuris kitas Europos miestas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()