Valgote nepakankamai, naudojate per daug druskos, esate ištroškęs, trūksta magnio ir dar kitos objektyvios priežastys, kodėl nuolatos norisi saldumynų (Video)  (1)

Mitybos klaidos ir organizme vykstantys procesai pastumia mus skanumynų spintelės link, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. O kadangi cukrus tikrai nėra sveikas produktas, svarbu žinoti, kas didina jo poreikį ir kaip su tuo kovoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Valgote nepakankamai, badaujate, laikotės ekstremalios dietos.

„Kai nevisavertėje mityboje trūksta kalorijų, kūnas ieško būdų, kaip greitai gauti energijos, tad rankos dažniau tiesiasi kažko saldaus ar greitojo maisto link – bet tikrai ne sviesto ar bent jau morkų. Smegenys verčia jus ieškoti greitos energijos, kad galėtų išgyventi“, – aiškina profesorius.

Jo teigimu, dažniausiai tai „greiti“ angliavandeniai – bet kokia cukraus forma maiste ar saldžiuose gėrimuose. Patarimas – rinkitės sveikuosius riebalus.

2. Per daug druskos.

„Perdirbtas maistas, „šlamštmaistis“, greitojo maisto produktai yra prikimšti druskos ir kitų skonio stipriklių, kurie sukelia didžiulę priklausomybę. Šis maistas skatina dopamino išsiskyrimą. Dopaminas – cheminė medžiaga, motyvuojanti mus atlikti veiksmus, už kuriuos gausime malonų atlygį – šiuo atveju, skatina valgyti daugiau cukraus“, – sako medikas.

3.  Esate ištroškęs.

„Jei rytais  ar popiet jaučiate nenumaldomą potraukį suvalgyti kažką saldaus, paklauskite savęs, kada paskutinį kartą išgėrėte stiklinę vandens. Dažnai, kai organizmui trūksta vandens, jūs manote, kad esate alkanas, tad ieškote maisto energijai atgauti“, – teigia A. Unikauskas.

Taigi, pataria jis, išgerkite didelę stiklinę vandens – tik ne saldinto gėrimo, ne kavos, nes tai dar labiau dehidratuos organizmą.

4. Trūksta magnio.

A. Unikausko teigimu, magnio trūkumas susijęs su intensyviu noru valgyti šokoladą, nes šokolade daug magnio: „Pasikalbėkite su savo gydytoju, atlikite tyrimus, galbūt jums magnio trūksta katastrofiškai. Ir taisykite šią bėdą valgydami maistą, kuriame yra magnio, pvz. riešutus.“

5.  Valgote per mažai riebalų.

„Riebalų ribojimo maiste beprotybė prasidėjo XX a. 8–9 dešimtmetyje. Šiuo metu situacija geresnė, bet vis dar yra daug žmonių, tikinčių, kad mityba be riebalų padės palaikyti normalų kūno svorį ir sveikatą“, – pastebi A. Unikauskas.

Todėl, aiškina jis, jei nusprendėte sumažinti riebalų kiekį ir valgote „be riebalų“, „mažo riebumo“, „nulio kalorijų“ maistą, pradeda veikti mechanizmai, skatinantys cukraus poreikį ir priklausomybę nuo cukraus.

„Taip atsitinka, nes daugelyje tokių produktų tam, kad jų skonis būtų geresnis, yra daug pridėtinio cukraus (ir druskos). Taigi vartokite sveikus riebalus – avokadus, riešutus, sviestą ir širdžiai sveikus aliejus, pvz., kokosų ar alyvuogių. Tai būtina subalansuotos mitybos dalis, kuri padės kontroliuoti potraukį saldumynams ir jaustis sotiems“, – teigia A. Unikauskas.

6.  Prasidėjo menopauzė ar perimenopauzė.

„Tai skatina priklausomybę nuo cukraus, ypač šokolado. Beje, PMS menstruacijų metas taip pat tuo pasižymi. Kai kurios moterys laikotarpiu, kai keičiasi hormonai, taip pat patiria insulino kiekio pokyčius ir cukraus kiekio kraujyje svyravimusi. Pasikalbėkite su mediku apie šiuos simptomus, nes potraukis cukrui gali būti ženklas, kad prasidėjo perimenopauzė“, – pataria profesorius.

Daugiau – laidos „Klauskite daktaro įraše (žiūrėti nuo 30:22)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)