Kaip įveikti gyvenimą gadinančią nesėkmių baimę? 3 patys svarbiausi žingsniai  ()

Moksliniai tyrimai rodo, kad įmanoma kitaip pažvelgti į nesėkmes. Jos rodo, kad rizikuojame, o rizikuodami niekada nežinome, ar pavyks pasiekti išsikeltus tikslus. Ir tik rizikuodami galime tikėtis didelių pergalių. Be to, suklydus svarbu atsiminti, kad klysta visi, todėl nebūtina jaustis kaltam ar žeminti save.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konsultantė, rašytoja ir gerovės technologijų specialistė Tchiki Davis penkis kartus bandė įstoti į doktorantūrą. Gavusi neigiamą atsakymą, kaskart nusivildavo. Bet pagaliau apgynusi disertaciją ir įsteigusi nedidelę įmonę ji suprato, kad visos nesėkmės iš tiesų buvo naudinga patirtis, neatsiejama nuo kiekvieno žmogaus gyvenimo kelionės.

Teoriškai viskas skamba labai gražiai. Bet kaipgi iš tiesų pasinaudoti nesėkmėmis, jeigu jos tokios skausmingos?

Patyrę nesėkmę, imame nerimauti, kad būsime nubausti, jaučiame gėdą, todėl stengiamės bet kokia kaina išvengti nesėkmių. Tačiau galima jaustis ir kitaip. Pirmiausia reikia įveikti nesėkmių baimę ir tai pasiekti galima trimis etapais.

1. Įžvelkime praeities nesėkmių naudą

Bet kokia neigiama patirtis turi tam tikrų privalumų, net jei tą akimirką juos sunku įžvelgti ar įvertinti. Mokantis pastebėti praeities nesėkmių naudą galbūt pavyks išlavinti šį tiek gebėjimą, kad kitąsyk nepasisekus jau būsite stipresni.

Norėdami įžvelgti tuos privalumus išsirinkite kokią nors buvusią nesėkmę ir parašykite tris dalykus, kurių pasimokėte. Pavyzdžiui, nespėję užbaigti svarbios užduoties iki nustatyto termino galbūt supratote, kad reikia sumaniau skirstyti projektus pagal svarbą, neapsiimti pernelyg daug darbų arba neįsipainioti smulkmenose tobulinant galutinį rezultatą. Paklauskite savęs: ar elgiatės kitaip, kad ateityje nebeištiktų tokios nesėkmės? Jei ne, neatidėliodami paskirkite laiko permainoms.

Paskui paklausinėkite draugų, kaip jie pasimokė iš praeities nesėkmių. Pavyzdžiui, mano buvusi vadovė kartą išleido laikraštį su klaida, todėl dabar visus tekstus tikrina po tris kartus. Kolega suklydo pristatydamas projektą, bet dabar tokių klaidų bijo gerokai mažiau, nes žino, kad visada galima pasitaisyti. Stebint, kaip kiti įveikia nesėkmes, lengviau kovoti su savo baime ir išmokti įžvelgti savo klaidų naudą.

Daugybė verslo ekspertų sako, kad norint kuo labiau pasimokyti iš nesėkmės, ją geriau apmąstyti iš karto. Bet turėkite omenyje, kad jaučiant kartėlį sunkiau rasti veiksmingų sprendimų, todėl verčiau palaukti, kol apmaudas praeis.

2. Gresiant nesėkmei, žvelkite į ją kaip į iššūkį

Svarbios užduotys, galinčios baigtis nesėkme, kelia įtampą. Bet tik nuo jūsų priklauso, kaip į ją reaguosite.

Daugeliui įtampa atrodo grėsminga. Tuomet kūnas pasirengia mūšiui, todėl ir jausitės kaip mūšyje. Bet jei įtampą vertinsite kaip iššūkį, ji nebekels tokio didelio nerimo. Be to, toks požiūris nuramins kūną, todėl būsite veiksnesnis ir sėkmė bus labiau tikėtina.

Norėdami pažvelgti į stresą kaip į iššūkį prisiminkite praeityje įveiktus iššūkius. Tarkime, jaudinatės dėl susitikimo su vadovu. Prisiminkite praėjusius susitikimus. Ar jie praėjo sėkmingai? Kaip elgėtės? Priminus sau, kad praeityje viskas susiklostė gerai, laukianti užduotis nebeatrodys tokia neįveikiama.

Paskui vizualizuokite sėkmę. Įsivaizduodami, kaip pasiekiate pageidaujamą rezultatą, jausitės pozityviau ir pasiekimai iš tikrųjų turėtų pagerėti. O jei pasinersite į apmąstymus, kaip viskas gali nueiti šuniui ant uodegos, ims kauptis baimė ir išaugs tikimybė, kad iš tiesų patirsite nesėkmę, kurios baiminatės.

Turėkite galvoje, kad net išmokus neįžvelgti grėsmės, gali išlikti kūniški pojūčiai, tokie kaip nervinimasis ir drebulys. Juos derėtų vertinti kaip džiaugsmingą jaudulį, energiją ir „gerąjį“ stresą. Tai požymiai, kad darote tai, kas jums svarbu.

3. Susidūrę su nesėkme, būkite sau atlaidesni

Niekada neturėsite pakankamai laiko visus projektus užbaigti nepriekaištingai. Anksčiau ar vėliau vis tiek pritrūks pusdienio, padarysite klaidą arba nusivilsite savimi. Tokiomis akimirkomis kartais imame labai graužtis. Tačiau galime nutarti būti sau atlaidesni, pasistengti pakeisti požiūrį ir nustumti kaltės, gėdos bei sumišimo jausmus.

Vienas iš būdų būti atlaidesniam sau yra rūpestis savimi. Pavyzdžiui, padėtų pokalbis su draugu, kuris jus užjaustų. Stiprias neigiamas emocijas veiksmingai slopina stresą lengvinanti veikla, pavyzdžiui, sportas. Taip pat galima išbandyti vieną iš daugelio užsiėmimų, skirtų mažinti įtampą darbo vietoje.

Suklydus svarbu užjausti save. Atsiminkite, kad klysta visi, todėl nebūtina savęs plakti, jaustis kaltam ar žeminti save. Tokia elgsena tikrai nepadės, kai ateityje vėl nepasiseks. Tiesiog palaikykite save, padrąsinkite ir pasirūpinkite savimi. Taip bus lengviau suprasti klaidas ir kitą kartą viskas klosis sklandžiau.

Vadovaujantis šiais patarimais, bus lengviau įveikti nesėkmių baimę darbe ir asmeniniame gyvenime. Jų autorė T. Davis kadaise dirbo kasininke ir gaudavo minimalų darbo užmokestį, bet paskui apsigynė daktarės disertacija ir įsteigė nedidelę gerovės bendrovę. Ji ir šiandien kone kasdien susiduria su vienokiomis ar kitokiomis nesėkmėmis, bet nenuleidžia rankų, todėl ją aplanko ir sėkmė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()