Kai kam tai bus tikras svajonės išsipildymas - sukūrė alkoholio priešnuodį: leis mėgautis svaigiaisiais gėrimais be pagirių  (3)

Rašytojas Williamas Faulkneris, garsėjęs ir gana nemenku apetitu svaigalams, yra pareiškęs: „Civilizacija prasidėjo nuo distiliavimo.“ Iš tiesų, žmonės alkoholį vartoja dar nuo akmens amžiaus laikų, bet per dešimtis tūkstančių metų dar niekas nebuvo sugalvojęs efektyvaus būdo greičiau išblaivėti ar palengvinti pagirias, rašo „Big Think“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto Los Andžele chemijos ir biomolekulinės inžinerijos profesorius Lu Yunfengas nusprendė užpildyti šią spragą. Mat pasekmės tikrai rimtos: JAV skubios pagalbos skyriuose nuo 8 iki 10 proc. pacientų apsilanko būtent dėl ūmaus apsinuodijimo alkoholiu, be to, tai yra pagrindinis ankstyvos mirties bei neįgalumo rizikos veiksnys asmenims nuo 15 iki 49 metų.

Piktnaudžiavimas alkoholiu kelia rimtų sveikatos problemų – nuo kepenų ir širdies iki onkologinių ligų, jau nekalbant apie alkoholyje gimstančias socialines problemas. Nors šie faktai verčia susimąstyti, iki šių dienų alkoholio perdozavimas iš esmės gydomas laiku – laukiama, kol alkoholį suskaidys natūralūs organizmo fermentai.

L.Yunfengas nusprendė sukurti alkoholio priešnuodį, kuris leistų žmonėms mėgautis svaigiaisiais gėrimais be pagirių, o medikams taptų gyvybes gelbstinčiu įrankiu gydant ūmų apsinuodijimą alkoholiu arba perdozavimą. Chemikas sukūrė kapsules, pripildytas tik kepenų ląstelėse randamais fermentais, kurie teoriškai turėtų padėti organizmui greičiau perdirbti į kūną patekusį etanolį.

Profesorius, bendradarbiaudamas su Pietų Kalifornijos universiteto Kecko medicinos mokyklos kepenų ligų ekspertu prof. Chengu Ji ir paskutinio kurso studentu Duo Xu, sukūrė alkoholio priešnuodį ir išbandė jį su pelėmis.

Mokslininkai pasirinko logiškai paprasčiausią būdą: paėmė tris natūralius fermentus, kurie alkoholį konvertuoja į nežalingas molekules, kurios vėliau yra šalinamos ekskrecijos būdu. Bet paprastai tai skamba tik iš pirmo žvilgsnio (juk taip pat natūraliai daro ir mūsų organizmai), tačiau visa gudrybė buvo sugalvoti būdą, kaip šiuos fermentus saugiai ir efektyviai nugabenti į kepenis.

Fermentams apsaugoti jie buvo „supakuoti“ į apvalkalą, kurio saugumas jau yra patvirtintas JAV Maisto ir vaistų administracijos. Tuomet nanokapsulės su fermentais buvo sušvirkštos į prigirdytų pelių venas ir pradėjo savo kelionę per graužikų kraujotakos sistemą, kol galų gale atkeliavo į kepenis, kur pradėjo veikti kaip alkoholio virškinimo „mini-reaktoriai“.

Mokslininkai įrodė, kad prigirdytoms pelėms (nuo alkoholio užmiegančioms kur kas greičiau nei žmonės) toks gydymo būdas alkoholio koncentraciją kraujyje sumažino papildomais 45 procentais, palyginti su pelėmis, kurioms bandomosios injekcijos nebuvo leidžiamos. Acetaldehido – itin nuodingo, kancerogeninį poveikį turinčio, galvos skausmą ir vėmimą sukeliančio junginio, natūraliai susidarančio skaidant alkoholį – koncentracija „gydytų“ pelių organizmuose taip pat liko labai maža. Be to, graužikai, kuriems buvo suleisti vaistai, iš alkoholinio miego prabudo greičiau nei prigirdytos ir negydytos pelės.

Taigi, mokslininkai daro išvadą, kad efektyvesnis alkoholio skaidymas organizme turėtų padėti pacientams greičiau prabusti po apsinuodijimo alkoholiu, apsaugoti jų kepenis nuo alkoholio sukelto streso ir tiesioginio pažeidimo.

Šiuo metu mokslininkai atlieka papildomus nanokapsulių saugumo užtikrinimo testus siekdami įsitikinti, kad jos nesukelia kokių nors netikėtų ar pavojingų šalutinių poveikių. Tikimasi, kad, šiuos bandymus atlikus sėkmingai, klinikiniai tyrimai su žmonėmis bus pradėti ne vėliau nei po metų.

Ir nors toks „priešnuodis“ tikrai nesutrukdys žmonėms gerti be saiko, tačiau jis padės greičiau išsiblaivyti, o medikams suteiks daugiau galimybių gelbstint neatsakingų vartotojų gyvybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(5)
(21)

Komentarai (3)